JUL JE NAJGORI MESEC: Od početka godine u saobraćajnim nezgodama stradalo više od 200 ljudi

Novosti online

05. 07. 2021. u 09:44

POČELA je sezona godišnjih odmora, a samim tim i sezona gužvi na graničnim prelazima. U proteklih nekoliko dana zabeleženo je i više saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

ЈУЛ ЈЕ НАЈГОРИ МЕСЕЦ: Од почетка године у саобраћајним незгодама страдало више од 200 људи

Foto: Instagram/192_rs

Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije za RTS ističe da se tokom jula meseca beleži najveći broj saobraćajnih nesreća.

Vladimir Vida je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da su najveće gužve tokom proteklog vikenda bile na najfrekvetnijim putnim pravcima, pre svega na auto-putevima gde je primetan veći broj vozila, pogotovo stranih registracionih oznaka.

On je rekao su se sinoć desile dve teške saobraćajne nesreće – u Kruševcu gde je jedan motorista smrtno stradao, dok je u Pirotu jedan pešak na auto-putu poginuo.

Govoreći o statistici saobraćajnih nesreća, Vladimir Vida je rekao da je od početka godine bilo 16,5 hiljada takvih nezgoda, u kojima je 214 osoba smrtno stradalo, što je za pet manje nego prethodnih godine.

- Statistika iz prethodnih godina pokazuje da u letnjim mesecima ima veći broj nesreće. Ko putuje, na put treba da kreće odmoran, da pravi pauze - objašnjava Vida.

Ističe da se pokazalo da je umor jedan od najvećih uzroka tragedija, pogotovo na auto-putevima.

Gost Jutarnjeg dnevnika kazao je i da je preko 18.000 vozača od početka godine otkriveno i isključeno iz saobraćaja, a koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, dok je oko 800 njih bilo pod dejstvom narkotika.

Dodaje da je od početka godine otkriveno više vozača koji su upravljali pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, nego za celu prošlu godinu.

Gost Jutarnjeg dnevnika poziva i organizatore đačkih ekskurzija, da te ekskurzija i prijave, kako bi policija mogla da iskontroliše tehničku ispravnost vozila, kao i vozača. Navodi da su imali slučajeve kada to nije bilo urađeno.

Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije zaključuje da je saobraćajna policija pojačala kontrolu na auto-putevima. Apeluje da vozači obavezno koriste sigurnosne pojaseve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista