U PROSEKU - SVI ĐACI ODLIČNI: Učenici OŠ "Heroj Pinki" iz Bačke Palanke u zbiru imaju čak 93,82 poena

B. Borisavljević

03. 07. 2021. u 10:35

SUDEĆI po konačnim rezultatima završnog ispita, koji su objavljeni juče, Srbija se može pohvaliti skoro pa najboljim osnovcima u svetu!

У ПРОСЕКУ - СВИ ЂАЦИ ОДЛИЧНИ: Ученици ОШ Херој Пинки из Бачке Паланке у збиру имају чак 93,82 поена

Foto Z. Jovanović

 Trka za upis željene srednje škole biće neizvesnija nego ikada, a bodovna granica, u odnosu na prošlu godinu, podignuta za minimum dva do tri poena. Oni koji su odlučili da listu želja predaju lično, mogu to učiniti danas i sutra u školama, mada su mnogi to već učinili onlajn. Da li su zaista zadaci bili laki, ili je radila "resavska škola", pokazaće vreme, ali prosečan broj bodova po školama je izuzetno velik.

Rekorder je OŠ "Heroj Pinki" iz Bačke Palanke sa neverovatnih 93,82 poena. Malo za njima zaostaju đaci OŠ "Drinka Pavlović" iz Beograda, čiji su učenici na tri testa završnog ispita i na osnovu uspeha iz škole, od maksimalnih 100, osvojili prosečno 90,40. U korak ih prate vršnjaci sa Novog Beograda iz OŠ "Kralj Aleksandar Prvi" sa 90,27 poena. I u većini ostalih prestoničkih škola broj bodova je veći od 75. Mali maturanti iz novosadske OŠ "Jovan Popović" su imali 90,40 poena iz škole i sa male mature. U Nišu su najbolje rezultate ostvarili osmaci u OŠ "Branko Radičević" sa 88,64 poena, kao i u OŠ "Dušan Radović" - 86,99. Prema podacima sa sajta namenjenog upisu u Jablaničkom okrugu najviše poena su imali đaci OŠ "Zenelj Hajdini" iz Medveđe - 85,73 i "Vuk Karadžić" iz Vlasotinca - 85,70.

S obzirom na bolje rezulate završnog ispita, prilikom popunjavanja liste želja, na prošlogodišnji minimalni broj poena treba da dodaju još bar dva boda, kao donju granicu za upis na željeni obrazovni profil. Takođe, potrebno je da se u listi želja navede svih 20 profila, kako se ne bi desilo da neko ostane neupisan. Ranijih godina se dešavalo da čak vukovci ostanu neraspodeljeni, jer su uneli samo jednu ili dve škole. Upis se može obaviti elektronskim putem i u školama 12. i 13. jula, dok će se 11. jula objaviti tačna raspodela po listama želja.

U glavnom gradu su prošle godine bile najpopularnije gimnazije. Na listi najtraženijih škola su i Medicinska škola "Beograd" i ETŠ "Nikola Tesla". I u Nišu su među prvim željama bile sve četiri gimnazije, a od stručnih škola Medicinska škola "Dr Milenko Hadžić", Pravno-poslovna i Ekonomska škola. Kragujevački srednjoškolci želeli su da se upišu u Politehničku školu, smerovi tehničar za kompjutersko upravljenje i tehničar drumskog saobraćaja, kao i u Medicinsku. Novosadske gimnazije, Medicinska, Ekonomska i Elektrotehnička škola su bile tražene među svršenim osmacima.

USVOJENA VEĆINA OD 6.600 PRIGOVORA

PREMA rečima Milana Pašića, pomoćnika ministra prosvete, od 6.600 prigovora prvostepene komisije su priznale više od 50 odsto zahteva, dok su drugostepene priznale oko 30 odsto prigovora.

- Prosečan broj ostvarenih poena na testu iz srpskog je 13,3, za matematiku 12,4, a za kombinovani 14,7, od maksimalnih 20 bodova - rekao je Pašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili