GLAVNI SIMPTOMI KORONA VIRUSA SU SE PROMENILI? Stručnjaci upozoravju - sada su najčešća tri, zbog mutacija još jedna doza vakcine

Novosti online

01. 07. 2021. u 19:02

VELIKA Britanija planira da od septembra uvede i treću dozu vakcine za starije od 50 godina, jer je broj kovid pozitivnih slučajeva najviši još od januara meseca.

ГЛАВНИ СИМПТОМИ КОРОНА ВИРУСА СУ СЕ ПРОМЕНИЛИ? Стручњаци упозоравју - сада су најчешћа три, због мутација још једна доза вакцине

Foto AP

Program pojačavanja vakcinacije protiv korona virusa mogao bi da otpočne za 32 miliona Britanaca već u septembru, rekli su zvaničnici, a prenosi "San".

Stručnjaci koji savetuju vladu u vezi pandemije trenutno rade na listi prioriteta, odnosno razmatraju kome je najpre potrebna treća doza ukoliko dođe do potrebe za tim.

Velika Britanija je prva država na svetu koja je objavila privremene smernice o kampanji pojačavanja vakcinacije, iako i brojne druge zemlje razmatraju isti predlog.

I u Srbiji su najavili da postoji mogućnost za uvođenje treće doze vakcine, ali da će oktobar biti mesec odluke.

Moguća i treća doza vakcine protiv virusa korona

- Svi razmišljaju o trećoj dozi. Prioritet će opet biti hronični bolesnici. Treba očekivati da će nam oktobar biti mesec u kome ćemo videti jesmo li radili kako valja, pa onda možemo da razgovaramo i o trećoj dozi. Za nju je ipak potrebna jedna nacionalna studija o nivou imuniteta u zemlji - istakao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Foto: G. Š.

U međuvremenu, britanski stručnjaci ističu i da bi na milione slučajeva korona virusa moglo da prođe neotkriveno ukoliko se ne proširi zvanična lista simptoma. Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije uzima u obzir tri glavna simptoma pri određivanju toga ko mora da ode u karantin i podvrgne se PCR testiranju, a to su visoka temperatura, kašalj i promena osećaja mirisa ili ukusa.

Ipak, najnoviji podaci pokazuju da su i drugi simptomi kao što su glavobolja, umor i upala grla jednako česti!

Simptomi sada drugačije nego na početku pandemije korona virus

Zapravo, simptomi se sada javljaju drugačije nego na početku pandemije, te je tako u sredu britanski Zavod za nacionalnu statistiku otkrio da su najčešće prijavljeni simptomi Kovida-19 kašalj, glavobolja i umor/malaksalost.

Njihovo istraživanje pokazuje da je 61 odsto sa nekim od ova tri simptoma dobilo pozitivan rezultat na testiranju. Od toga je 42 odsto patilo od kašlja, 39 odsto je prijavilo glavobolju, a 38 odsto žalilo se na umor, prenosi "Dejli Mejl".

Foto: Depositphotos

Četvrtina ljudi prijavila je i bolove u mišićima, a 32 procenta da imaju upalu grla. Svaki treći je prijavio groznicu, a tek petina je izgubila miris ili ukus.

Druga odvojena studija, koju je sprovela aplikacija Zoe Covid Symptom, pokazala je da su sada najčešće prijavljeni simptomi glavobolja, upaljeno grlo i curenje nosa.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije