OGLASILO SE MINISTARSTVO O NAVODNOM ZLOSTAVLJANJU DECE: Hitno dostaviti jasne dokaze

Tanjug

30. 06. 2021. u 10:43

MINISTARSTVO za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pozvalo je danas grupu nevladinih organizacija, koje su iznele tvrdnje o sistemskom zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite, da neodložno i hitno dostave jasne dokaze o tim navodima.

ОГЛАСИЛО СЕ МИНИСТАРСТВО О НАВОДНОМ ЗЛОСТАВЉАЊУ ДЕЦЕ: Хитно доставити јасне доказе

Foto: Depositphotos

Kako je navedeno u saopštenju, iznošenje "paušalnih tvrdnji" o tako ozbiljnom kršenju zakona i standarda, bez dostavljanja jasnih dokaza, krajnje je neodgovorno i neozbiljno.

Ministarstvo ukazuje da su svi oblici nasilja i zlostavljanja strogo zabranjeni i da je neophodno da svi koji imaju saznanja o tome prijave takve slučajeve i dokaze Inspekciji socijalne zaštite ili nadležnom pokrajinskom sekretarijatu.

Dodaje se da Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti, redovno sprovodi inspekcijske nadzore u kojima utvrđuje i kontroliše uslove života i zaštitu korisnika u ustanovama socijalne zaštite.

Tokom ove i prošle godine sprovedena su 163 inspekcijska nadzora i utvrđeno je da ustanove za smeštaj u određenim slučajevima nisu ispunjavale strukturalne standarde u pogledu broja i strukture zaposlenih i prostora i opreme.

U navedenom periodu nije utvrđena pojava nasilja nad korisnicama i njihovog zlostavljanja, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ukazuje da je i Zaštitnik građana od početka godine u svojstvu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture obišao šest ustanova socijalne zaštite i da nije imao ozbiljne primedbe na njihov rad i zaštitu prava korisnika.

U proceduri je Nacrt zakona o zaštiti prava korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti, koji treba da unapredi položaj korisnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)