NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA METEOROLOGA TODOROVIĆA: Večeras nam stiže osveženje, evo kakvo će vreme biti tokom leta

Novosti online

30. 06. 2021. u 09:28

METEOROLOG Nedeljko Todorović najavljuje da nam vremenska prognoza donosi osveženje, kao i da će leto koje se tek sada zahuktava biti toplo i da u to nema sumnje.

НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА МЕТЕОРОЛОГА ТОДОРОВИЋА: Вечерас нам стиже освежење, ево какво ће време бити током лета

Foto: Depositphotos/Jutjub/Happy Tv

On je rekao da ovako visoke temperature u junu jesu ekstrem za taj mesec jer se to obično dešavalo u julu i avgustu.

Prema njegovim rečima, nezgodno je bilo to što je u prvoj polovini juna vremenska prognoza bila hladnija za to doba godine pa nam svima zato ove temperature predstavljaju šok.

- Ali ako gledamo ritam u nazad decenijama, ovo nije nije neuobičajeno. I pre 100 godina je bilo ovakvih situacija - istakao je Todorović.

Upitan da li se može reći da je reč o globalnom zagrevanju, on smatra da nije.

- Na planeti postoji ravnoteža, regioni sa hladnim i oni sa toplim strujanjima vazduha. Pre neki dan bilo je izuzetno toplo u istočnoj Evropi, dok je istovremeno na zapadu bilo hladnije i kišovito. Posle će se to izmeniti, u istočnu Evropu stići će taj hladniji talas, a na zapad topliji. To je ta ravnoteža - objasnio je Todorović.

Vremenska prognoza sutra donosi osveženje

A na pitanje kada nam vremenska prognoza donosi osveženje on kaže da ono počinje večeras, jer nam se približava hladniji, odnosno svežiji vazduh.

- Od sutra dašak svežine. Prvih sedam dana jula biće manje toplo, oko 30 na severu i oko 32 na jugu. I to je malo iznad proseka za naše područje - kazao je Todorović.

Leto donosi toplo vreme

Leto pred nama biće toplo, kako kaže, i u to nema sumnje a toplotni talasi kakve smo imali krajem juna i kakav nas i danas očekuje, imaćemo prema njegovim procenama jednom u julu i jednom u avgustu.

Nepogode kakve su bile u Češkoj i juče u Nemačkoj moguće su i Srbiji.

- U Evropi tih evropskih tornada ima preko 100 godišnje, a iako smo mi skrajnuti pojave se i kod nas - dodao je meteorolog.

(Prva)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)