OTKRIVEN SPOMENIK KNEZU LAZARU: Sa visokog postamenta gleda ka svom Kruševcu, koji je stvorio pre 650 godina (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

28. 06. 2021. u 15:24

NOV spomenik knezu Lazaru otkriven je danas u Kruševcu u okviru obeležavanja Vidovdana, kada grad proslavlja 650 godina od osnivanja.

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК КНЕЗУ ЛАЗАРУ: Са високог постамента гледа ка свом Крушевцу, који je створио пре 650 година (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S.Babović

Osnivač grada, Lazar Hrebeljanović stoji na vrlo visokom postamentu i predstavljen je kao čuvar vere, jezika i identiteta,ali i svih potomaka.

 -Spomenici čuvaju istorijsko nasleđe prenoseći sećanja na nove generacije i dajući smisamo istorijskom konktinuitetu- kaže gradonačelnica Jasmina Palurović, koja je otkrila spomenik zajedno sa bivšim gradonačelnikom i direktorom BIA Bratislavom Gašićem.

-Na Vidovdan 2018. svečano smo otkrili spomenik kneginji Milici na Trgu despota Stefana, iste godine otkriven je Spomenik palim bornicma Vojske, policije i rezervnog sastava od 1991. do 1999. godine, a prošle - 2020 spomenik despotu Stefanu Lazareviću na Trgu Kosturnica.

Episkop kruševački David poručio je da je sveti knez Lazar stvorio sintezu i simbiozu dobrote i lepote i da je zaslužan za stvaranje lepote Vidovdana, ukrašavanje Srbije hramovima Božjim koji su poput dragulja.

-Želeli smo da ovim spomenikom pokažemo da knez gleda ka svom gradu, koji pre 650 godina stvorio, gleda ka deci, ka budućnosti, ali iskukanog mača, okrenutog ka Kosovu gde gledaju i njegov štit i njegovo srce koje je ostalo tamo- rekao je autor Boris Stajkovac, koji je spomenik izradio uz koautorstvo Tome Komatine.

- Kako vladar nikad nije sam i ne može sam, tu je srpska vojska oličena u zlatnim pobedničkim gardistima koji su tu i onda bili, a i sutra su tu ako zatreba da brane srpstvo tamo gde treba da bude. Knez lazar je pred Bajazitom izgovorio rečenicu ne plašeći se smrti „Moja glava ne ide grob, moja glava ide u temelje". Mi smo sada na temeljima te države i naša dužnost je da tu državu i sačuvamo.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar