NEBESKI VITEZOVI SPREMNI ZA LET: Ratno vazduhoplovstvo čeka naređenje, moćne letelice podrška "Munjevitom udaru" (FOTO)

Novosti online

27. 06. 2021. u 10:59

RATNO vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije zadejstvovalo je lovačku, bombardersku i transportnu avijaciju kao i helikopterske jedinice koje na aerodoromima "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" i "Morava" čekaju komandu za poletanje i dejstvo na Privremenom poligonu „Pešter".

НЕБЕСКИ ВИТЕЗОВИ СПРЕМНИ ЗА ЛЕТ: Ратно ваздухопловство чека наређење, моћне летелице подршка Муњевитом удару (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Modernizovani lovac "mig-29" poleteće sa aerodroma u Batajnici i na završnom danu "Munjevitog udara" izvršiće zadatke uspostavljanja prevlasti u vazdušnom prostoru i patroliranja, a po naređenju komandanta vežbe biće spreman za dejstvo po ciljevima na zemlji.

Avioni tipa "orao" poleteće sa vojnog aerodoroma u Lađevcima sa zadatkom da iz vazduha podržava kopnenu operaciju. Vazduhoplov će po ciljevima na zemlji dejstvovati vođenim raketama "maverik" i avio bombama FAB-250 velike razorne moći. Po ciljevima na zemlji dejstvovaće i školsko-borbeni avion "galeb G-4".

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Efikasnost dejstva po oklopljenim ciljevima pokazaće helikopter Mi-35 raketama „ataka" i nevođenim raketama S-8. Reč je o letelici koja se smatra samim svetskim vrhom u domenu protivoklopne borbe i neposredne vatrene podrške. Veštinu dejstva rekatama "maljutka" demonstriraće posade helikoptera „gama".

U nekoliko sekvenci složene napadne operacije svojuulogu će imati Erbasovi helikopteri H-145M, Mi-8 i Mi-17 kao i transportni avion An-26.

Izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja iz vazduha vršiće daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-92 i "vrabac". Slika sa CH-92 se upotrebom telekomaciono-informacionog sistema koji je integrisan u pokretni komutacioni čvor, distribuira na komandno mesto i dostupne su komandi vežbe u realnom vremenu. Ovaj vazduhoplov će, po odluci komandanta, biti u mogućnosti da dejstvuje i laserski vođenim raketama po ciljevima u borbenom rasporedu neprijatelja.

Specifičnu ulogu u vežbi imaće i avion N-62T „super galeb" tegljač koji će vući metu "Rukavac" na koju će vatru otvoriti baterija PASARS topovima 40mm.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK