SEĆANJE NA ISTAKNUTOG SRBINA SA KIM: Memorijalni Vidovdanski šahovski turnir u Gračanici (FOTO)

D. ZEČEVIĆ

26. 06. 2021. u 21:50

U ZNAK sećanja na Svetozara Sveta Vlahovića, dugogodišnjeg direktora NIJP Panorama - Jedinstvo, danas je u Gračanici održan Vidovdanski šahovski turnir odnosno prvi memorijalni šahovski turnir sa njegovim imenom.

СЕЋАЊЕ НА ИСТАКНУТОГ СРБИНА СА КИМ: Меморијални Видовдански шаховски турнир у Грачаници (ФОТО)

Foto: D. Zečević

Komemoracija je održana posle šest meseci od smrti ovog istaknutog intelektualca i novinara sa Kosovo i Metohije zbog korona virusa kome je Vlahović i podlegao, ali kako su istakli njegovi saradnici i prijatelji sećanje na njega neće prestati.

- Koliko god sam tužna zbog sećanja na Svetu, toliko me i raduje što se Gračanica, koju je Sveta neizmerno voleo i ljudi u njoj danas sećaju njega. Sveta je često govorio, sve dok je Srba u Gračanici, Štrpcu i Kosovskom Pomoravlju, u Metohiji i na severu , ne mogu da nam otmu Kosovo i Metohiju - kazala je Rada Komazec direktor i urednik Panorame-Jedinstva podsećajući na život i delo Vlahovića koji je do raseljeništva živeo u rodnoj Peći i Prištini.

Ona je dodala da kao vrhunski intelektualac Vlahović je bio neustašivi borac za srpstvo i nije mario hoće li ga oni drugi okarakterisati kao srpskog nacionalistu.

- U svakoj polemici bio bi pobednik, jasnog otvorenog stava bez licemerstva i udvorišta. A kako i ne bi kada je bio izuzetno obrazovan, hrabar, dosledan, pravičan, harizmatičan a istovremeno je sačuvao normalnost - kazala je Komazec o Svetozaru Vlahoviću novinaru i dugogodinjem direktoru NIJP Panorama- Jedinstvo, koji je bio i šahovski velemajstor.

Memorijalni šahovski turnir koji nosi ime Svete Vlahovića održavaće se i ubuduće u okviru programa Vidovdanskih svečanosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice