REHABILITOVAN POTPUKOVNIK DRAGUTIN KESEROVIĆ: Oslobodio Kruševac od Nemaca, partizani ga streljali kao saradnika okupatora

Novosti online

26. 06. 2021. u 18:20

VIŠI sud u Beogradu rehabilitovao je pukovnika JVuO Dragutina Keserovića, komandanta operativne grupe rasinsko-topličkog odreda JVuO koji je na montiranom komunističkom procesu streljan 17.08.1945. godine.

РЕХАБИЛИТОВАН ПОТПУКОВНИК ДРАГУТИН КЕСЕРОВИЋ: Ослободио Крушевац од Немаца, партизани га стрељали као сарадника окупатора

Foto: Javno dobro

Ovom presudom se utvrđuje ništavnost presude Višeg vojnog suda Jugoslovenske armije od 09.08.1945.g od trenutka njenog donošenja i da su ništavne njene pravne posledice.

Dragutin Keserović je bio pukovnik u vojsci Kraljevine Jugoslavije, te komandant Rasinskog korpusa tokom Drugog svetskog rata. Za vreme ustanka u Srbiji 1941. godine komandovao je četničkim napadom na Nemce u Kruševcu. Sredinom 1942. proglašen je za vojvodu kopaoničkog. Nemci tokom oktobra 1942. sprovode operaciju Kopaonik sa ciljem uništenja četničkih snaga majora Keserovića u selu Kriva Reka. Dragutin Keserović je odlikovan ordenom „Miloša Obilića“, ordenom „Albanske spomenice“, dok ga je u Drugom svetskom ratu kralj Petar, na predlog Vrhovne Komande, odlikovao ordenom "Karađorđeve zvezde sa mačevima I reda".

Svi relevantni istoričari slažu se u tome da su vojnici JVuO pod njegovom komandom izvršili odlučujući napad na Nemce i da su, zajedno sa saveznicima, najzaslužniji za oslobađanje Kruševca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)