ZNALI ZA SAVANA, ĆUTALI ZBOG UGLEDA PETNICE: Kolege uzdržane, a meštani rodnih Gornjih Leskovica u čudu

M. Marković - B. Puzović

26. 06. 2021. u 09:31

NE STIŠAVA se afera koja je potresla Petnicu, istraživačku stanicu, ali i srpsku javnost suočenu sa jezivim ispovestima polaznica ove ugledne naučne institucije.

ЗНАЛИ ЗА САВАНА, ЋУТАЛИ ЗБОГ УГЛЕДА ПЕТНИЦЕ: Колеге уздржане, а мештани родних Горњих Лесковица у чуду

Foto: D. Milovanović/Depositphotos

Svedočenja koja su osvanula na novinskim stupcima pokrenula su Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu da naloži istragu o mogućem seksualnom zlostavljanju, odnosno, istinitosti navoda u izjavama devojaka iznetih u medijima.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju inspektori su saslušali deo rukovodstva Petnice: prethodnog i aktuelnog direktora Vigora Majića i Nikolu Božića, kao i dugogodišnjeg radnika ove kuće Branislava Savića, redaktora i urednika časopisa "Petničke sveske", za koga devojke tvrde da ih je opijao, terao da se skidaju i tada ih fotografisao.

- Istraga je, uz konsultacije sa višim tužiocem Draganom Markovićem, pokrenuta kada smo pročitali tekstove u novinama o ovom događaju - potvrdio je, za naš list, Vladimir Davidović, zamenik tužioca OJT u Valjevu. - Policiji je naloženo da obavi potrebne provere, prikupi obaveštenja i informacije od potencijalnih žrtava, kao i onih koji mogu biti osumnjičeni u ovom slučaju. Tek posle toga, obavestićemo javnost o činjenicama do kojih smo došli.

Davidović još kaže da do sada nije bilo saznanja o ovom nemilom događaju, čak ni nagoveštaja.

Foto Arhiva VN

Gorrnja Leskovica

- Niko nikad nije ništa do sada prijavio, mi smo istragu pokrenuli po službenioj dužnosti u danu kada su tekstovi osvanuli u novinama - kazao je tužilac.

Dok se polako raspliće ova užasna priča od koje ne odustaju zlostavljane devojke, optužujući Savića, u selu gde je rođen i gde mu žive otac i brat, u Gornjim Leskovicama, meštani su u šoku i neverici. "Novostima" su ispričali delić sudbine ove porodice "koja ima tog vrlo školovanog sina koji je radio u Petnici.

- Otac Dragan, star i slabo pokretan, ima samo tog Branislava i Borislava, žena mu je odavno umrla. Kad je Brana dobio posao odrekao se čitave imovine ovde u selu, i sve poklonio bratu. Nismo ga dugo videli, možda jesu ovi ljudi u seoskoj prodavnici, a od neki dan ne viđamo ni Boru.

Govore nam da je Savan, kako zovu komšiju i rođaka Branislava Savića (tako su ga zvale i kolege) o kome slušaju i gledaju strašne priče, bio davno oženjen devojkom koju je zavoleo tokom studija. Znaju da ima s njom ćerku i da je redovno, dok je bio zaposlen, ispunjavao svoje roditeljske obaveze. Ćerka mu s majkom živi u Subotici.

- U "Petnici" je radio do 2017. Tako nam je pričao njegov brat, onda je dobio otkaz i nalog da se iseli iz prostorije u kojoj je i radio i živeo - prenose meštani saznanja o Savanu. - Onda se preselio u Valjevo u nekakav stančić. Da li je iznajmio ili su se u "Petnici" na njega sažalili pa mu dali na korišćenje, ne znamo. Viđali smo ga u gradu sa kesama u rukama. Zapuštenog, nepodšišanog. Tumara onako, kao nikuda. Progovori reč, dve, pa se, kao postiđen, izgubi. Ovog proleća je dolazio u selo, brao koprivu...

O vremenu posle otkaza i zapuštenom životu Branislava Savića, koji je obeležen kao višegodišnji seksualni zlostavljač u istraživačkoj stanici, juče su nam ponešto ispričali i u Petnici. Podsetili su na jednu sahranu kolege koji je preminuo od korone, aprila protekle godine.

Foto Arhiva VN

Branisalv Savić (u sredini)

- Došao je i Branislav - bira reči jedan od zaposlenih. - Tada nam je pričao da nema šta da jede. I sad, kad nas je sve ovo strašno pogodilo, pitamo se jesmo li mogli da mu pomognemo, jer je očigledno da je to što je činio iz nama dosad nepoznatog, njegovog dubljeg problema. A oni koji su znali ćutali su da se ne nanese šteta i naruši ugled kuće. I sažaljevali ga, pa je do polovine prošle godine on mejlovima primao radove polaznika seminara. I ponešto mu je, verovatno, i plaćano za taj rad.

PODRŠKA I ZAHTEVI ZA UPRAVU

GRUPA anonimnih bivših polaznika saopštenjem je pružila podršku žrtvama. One su od uprave "Petnice" zatražile da: ponudi javno izvinjenje svim žrtvama, sankcioniše sve umešane u objavljene slučajeve nasilja, osmisli plan aktivnosti kojima će se slične situacije sprečiti u budućnosti, te obezbedi mehanizme prijavljivanja nasilja koji štite žrtve.

REAGOVAO ZAŠTITNIK GRAĐANA

ZAŠTITNIK građana je pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Petnice. Od ministarstva je zatražio da ga u roku od 15 dana izvesti da li je do sada bilo saznanja o prijavama za seksualno zlostavljanje polaznica seminara u Petnici i na koji način je po njima postupalo, navodi se u saopštenju. I Petnici je poslat isti zahtev.

ZA DECU JE BIO GENIJE IZ BRLOGA, VEROVALI DA JE SVE JAVNA TAJNA

NAKON što je do javnosti stigla priča o seksualnom uznemiravanju devojčica u Istraživačkoj stanici Petnica, na "Fejsbuku" se pojavila grupe podrške žrtvama koje su progovorile o strahotama koje su preživele. I na "Instagramu" su napisane stotine komentara, među njima i mnoge lične ispovesti. Grupa podrške već ima nekoliko hiljada pratilaca, a pojedine poruke potvrđuju svedočenja devojaka da je Branislav Savić "osobenjak, čudak sa specifičnim metodama i načinom ponašanja". Jedan od polaznika stanice u komentaru na društvenoj mreži opisuje ga kao genija nauke koji živi u brlogu i svakodnevno pije: "Bio sam klinac, ali mi ni onda nije bio jasan kult ličnosti oko navodnog genija nauke i života koji živi u brlogu i dere dve-tri flaše vina dnevno. Sada kada premotam film, setim se mahom ženskih polaznica koje su mi pričale kako im je S. objasnio sve o životu, odjednom se sve uklapa. Ono što mi danas nije jasno je ta količina odraslih (saradnika, a pogotovo rukovodilaca seminara) koji nekako nisu videli očiglednog grumera i zlostavljača u svojoj okolini."

Kako je slučaj izašao u javnost, klupko je počelo da se odmotava, te na površinu izlaze iskustva i tvrdnje bivših polaznika.

"Toliko sam stvari tamo videla svojim očima i saznala iz druge ruke neke gadosti da sam bila uverena da je sve to javna tajna", stoji u jednom od komentara.

Ovo su samo neki od komentara na slučaj u kome se Savić sumnjiči da je polaznice pozivao u svoju kancelariju, u kojoj je i živeo, te da ih je napijao, primoravao da se obnaže, a on bi ih fotografisao. To se ponavljalo i do nesvesti žrtve. A. V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima