SVE UČESTALIJE PRIJAVE SEKSUALNOG NASILJA NAD DECOM: Centar za prava deteta reagovao na aferu u Petnici

Vojislava Crnjanski Spasojević

25. 06. 2021. u 17:56

CENTAR za prava deteta najoštrije osuđuje seksualno uznemiravanje i nasilje nad devojčicama koje se dešavalo u Istraživačkoj stanici Petnica i poziva nadležne organe da hitno reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima i sva odgovorna lica pozovu na odgovornost.

СВЕ УЧЕСТАЛИЈЕ ПРИЈАВЕ СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА НАД ДЕЦОМ: Центар за права детета реаговао на аферу у Петници

Foto: D. Milovanović

Kako navode na svom sajtu, zabrinjavajuće je da se taj čin događao upravo u jednoj od prestižnih evropskih institucija za dodatno naučno obrazovanje mladih.

- Sramna su i opravdanja bivšeg direktora Vigora Majića, poput toga da je jedan saradnik seksualno uznemiravao devojčice zato što je "težak, suicidalan čovek", iz čega se može naslutiti da je kontinuirano zataškavano i negirano nasilje nad devojčicama. Sve učestalije prijave seksualnog nasilja nad decom u našem društvu ukazuju na nužnost da se preduzmu hitne institucionalne mere da se ovakvi slučajevi ubuduće spreče, da se žrtve ohrabre da prijave i da se u postupcima osećaju zaštićeno i bezbedno. Zato hitno treba pristupiti usvajanju Zakona o pravima deteta i uspostavljanju insitucije Zaštitnika prava deteta, što bi omogućilo ranu intervenciju, efikasniji rad pravosudnih organa i sprovođenje postupaka po meri deteta - navode u Centru za prava deteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...