NEPOZNATA SUDBINA JOŠ 568 SRBA: U prištinskoj mrtvačnici 350 tela još čeka na identifikaciju

D. Z. - V. C. S.

24. 06. 2021. u 22:37

NAVRŠILE su se 22 godine od kada je, ispred svog radnog mesta, otet dr Andrija Tomanović, načelnik Hirurške klinike KBC u Prištini, redovni profesor tamošnjeg Medicinskog fakulteta, član Međunarodnog udruženja hirurga i potpredsednik Crvenog krsta KiM.

НЕПОЗНАТА СУДБИНА ЈОШ 568 СРБА: У приштинској мртвачници 350 тела још чека на идентификацију

Foto Pres centar UNS

Datum njegove otmice obeležava se kao Dan ubijenih i otetih zdravstvenih radnika na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000.

Prema svedočenju kolega sa Klinike, dr Tomanović je tog 24. juna 1999. bio na radnom mestu do 13 časova, kada su ga naočigled vojnika Kfora, ispred glavne kapije u bolničkom krugu, kidnapovala dvojica Albanaca. Iako je Kfor postavio tri punkta na ulazu u prištinski Kliničko-bolnički centar, otmicu navodno niko nije video. Sudbina ovog vrhunskog hirurga, koji je lečio hiljade Srba i Albanaca, do danas je nepoznata.

- U tom periodu oteto je ili ubijeno 13 medicinskih radnika - navodi se u saopštenju Vladine Kancelarije za KiM. - Svi oni bili su humanisti, požrtvovani, odgovorni i plemeniti, odani svojim etičkim i profesionalnim principima i Hipokratovoj zakletvi, lekari koji su brinuli o zdravlju i životima građana KiM, bez obzira na njihovu veru i naciju. Bili su spona između Srba i Albanaca, koje su bez razlike lečili, a njihovim otmicama i ubistvima neko je želeo da te veze zauvek prekine.

Da se i dalje traga za 568 Srba i nealbanaca, dok je 380 identifikovano DNK analizom, potvrdila je Tomanovićeva supruga Verica, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.

- U Prištini, u mrtvačnici, i dalje se nalazi 350 neidentifikovanih zemnih ostataka - kaže Verica Tomanović. - Ko je odgovoran za neprocesuiranje počinilaca? Zašto se na Kosovu tolerišu dvostruki aršini prema žrtvama? Zašto nije došlo do razmene zarobljenika iz 144 logora, čije je postojanje potvrdio Unmik? Zašto ni 11 godina posle izveštaja Dika Martija nisu vršene ekshumacije u Albaniji, niti je procesuirana "žuta kuća"?

Udruženje je poslalo apel za ubrzanje procesa traženja nestalih lica. Prvi nestanak medicinskog radnika desio se 29. juna 1998. Tada su pripadnici terorističke OVK oteli Stamena Geneva u selu Crnljevo, na putu Priština - Prizren.

KFOR MU GARANTOVAO BEZBEDNOST

OFICIR britanskog kontingenta Kfora garantovao je dr Tomanoviću bezbednost, rekao mu je da je zaštićen i potreban u bolnici, rekla je prof. dr Tanja Novaković, dekan Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i bivši Tomanovićev đak: - Neverovatno je da ni posle 22 godine nemamo informaciju šta se zaista desilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024