SRBIJA "KLJUČALA" NA PLUS 43: U Beogradu za "oboren" rekord za ovaj mesec iz 1918. godine

E. V. N.

24. 06. 2021. u 22:21

U HLADU 43 stepena! Toliko je juče u 15.00 časova, termometar pokazivao u Banatskom Karlovcu.

СРБИЈА КЉУЧАЛА НА ПЛУС 43: У Београду за оборен рекорд за овај месец из 1918. године

Foto Z. Jovanović

Samo dva stepena "hladnije" bilo je u Negotinu, Kraljevu i Leskovcu... U Beogradu je juče, kako je, za "Novosti", potvrdio meteorolog Nedeljko Todorović, oboren temperaturni rekord od 18. juna 1918. Tada je u prestonici izmereno 38, a juče u 16 časova 0,2 stepena više. Osim na planinama, a posle podne i u drugim krajevima, gde je bilo lokalnih pljuskova i grmljavine, Srbija je juče "ključala" pod naletom visoke temperature, u jednom od najtoplijih dana u poslednjih stotinak godina. Gradovi su bili gotovo pusti, a njihovi žitelji ili na poslu ili na kupalištima i bazenima gde su pokušavali bar malo da se rashlade.

Foto M. Luković

Kragujevac

U Kraljevu je već oko podneva živa "premašila" 35 stepeni, a utočište od paklenog dana mnogi su potražili na gradskom bazenu, plažama na Ibru i obližnjim rečicama. Ipak, većina je ispunjavajući svoje obaveze bila na radnim mestima: u klimatizovanim ali i neklimatizovanim kancelarijama, na terenu, gradilištu, pored pijačnih tezgi, u objektima uslužnih delatnosti. Radnici na jednom od kraljevačkih gradilišta, kako kažu, rade punom parom uz češće pauze za osveženje i predah u hladovini.

Uz plus 41, Negotince je juče "morila" i visoka vlažnost vazduha, i do 45 procenata, pa su se građani žalili na "nepodnošljivo" vreme. No, i pored toga, lekari Hitne službe beležili su uobičajeni broj pacijenata, uglavnom hroničnih.

Foto S.M. J.

Negotin

- Više ih je noću nego danju. Nije bilo slučajeva toplotnih udara, niti drugih drastičnijih posledica direktnog izlaganja suncu - kaže dr Aleksandra Paunović, načelnica Hitne službe negotinskog Zdravstvenog centra.

Na istoku Srbije, najteže je juče bilo putarima na mnogobrojnim deonicama od Kladova do Knjaževca, Donjeg Milanovca i Majdanpeka, koji saniraju puteve i postavljaju vreli alfalt i na tropskim temperaturama.

Gotovo sablasno prazne ulice bile su i u Valjevu, Smederevskoj Palanci, Sremskoj Mitrovici, Požegi, Kragujevcu i drugim gradovima gde su temperature dostigle 38. i 39. podelak. Taktika je bila da se nigde ne izlazi, ako se ne mora. Mnogi su, nažalost, morali da na suncu čekaju ispred banaka, pošta, policijskih stanica, u skladu sa preporučenim epidemiološkim merama.

Foto G. Š.

Kraljevo

Najhrabriji u Kragujevcu, bili su prodavci koji robu prodaju u blizini pijace koja se renovira.

- Malo je kupaca danas, a mi se sklonimo ispod suncobrana, nađemo neki zaklon iza zgrade - pričaju prodavci.

MNOGO POSLA ZA HITNU POMOĆ

HITNA pomoć u Beogradu i juče je imala pune ruke posla. Poziva je bilo mnogo, a intervencija na terenu 88. Prema rečima dispečera Hitne pomoći, obim posla je mnogo povećan, a najčešće su se javljali hronični bolesnici. Tropske tempereture i neadaptiranost građana na vrelinu, od utorka su lekarima u prestonici "doneli" mnogo više posla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu