PATRIJARH PORFIRIJE PRIMIO RUSKE KOSMONAUTE: "Spoznajom svemira postajemo bliži jedni drugima" (FOTO)

Novosti online

24. 06. 2021. u 17:55

PATRIJARH srpski Porfirije primio je danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu ruske kosmonaute Sergeja Kud-Sverčkova i Anastasiju Stepanovu.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ПРИМИО РУСКЕ КОСМОНАУТЕ: Спознајом свемира постајемо ближи једни другима (ФОТО)

Foto: SPC

Patrijarh Porfirije je gostima preneo lični utisak da u organizaciji i načinu života kosmonauta u Međunarodnoj svemirskoj stanici prepoznaje i elemente monaškog života.

- U duhovnom životu primećujemo kako čovek, što je udaljeniji od ljudi i sveta, to sve više oseća ljubav prema drugima i uviđa koliko mu je drugi potreban. Tako da otkrivanjem i spoznajom svemira sigurno postajemo sve bliži jedni drugima - rekao je patrijarh.

Kosmonaut Sergej Kud-Sverčkov je rukovodeći se ličnim iskustvom potvrdio ovu misao Porfirija, ističući kako čovek čak i kada je tako daleko od zemlje i ljudi, oseća jaku i neraskidivu vezu sa njima, prenela je Informativna služba SPC.

On je otkrio da je tokom boravka kosmonauta u svemirskoj stanici, osim dobrog zdravlja, znanja i veština, preko je potrebna i velika duhovna snaga kako bi se uspešno ispunili zadati ciljevi.

Patrijarh Porfirije je na tu temu spomenuo da se na neki način može napraviti paralela između monaškog života u manastiru i boravka kosmonauta u svemirskoj stanici.

- Kao što su monasi u manastiru izdvojeni od sveta upućeni jedni na druge, tako je sličan slučaj sa kosmonautima koji duži vremenski period žive i rade u jednom ograničenom prostoru, u kome mogu da sačuvaju mir i harmoniju u odnosima zahvaljujući molitvenom tihovanju - rekao je Porfirije.

Kud-Sverčkov je kazao da kosmonauti upravo tokom boravka u svemirskoj stanici spoznaju dublji značaj i vrednost zajedništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice