ŽELITE GUSTU I BUJNU KOSU? Transplantacija je rešenje za Vas

promo

25. 06. 2021. u 08:59

ŽELELI biste da imate frizuru kao Dejvid Bekam? Ili bujnu kosu da možete da je, onako tršavu, zabacite unazad kao što rade hipsteri, Peaku Blinders i svi oni koji se "lože" na retro-stil? Ali avaj, to je nemoguće, jer je zub vremena, nemar ili je prosto genetika učinila svoje, pa ipak možda postoji rešenje!?

ЖЕЛИТЕ ГУСТУ И БУЈНУ КОСУ? Трансплантација је решење за Вас

Foto: Promo

Kosa se razredila ili je potpuno opala i sada vas ne zadovoljava to što ste proćelavi i zato što je sredovečni Bil Marej osvojio srce mlade Skarlet Johanson u Tokiju u "Izgubljenima u prevodu". Možda vi niste toliko šarmantni ili nemate samopouzdanja ali svakako da su te stvari na kojima može da se radi kako bi se unapredile. Šta ako vam kažu da je najseksi tip na svetu ćelavi Džejson Stejtam, ili pak jednako "slab s kosom" Dvejn Džonson. Većina osoba svakako želi svoju kosu nazad, kao kad ste bili vrlo mladi. Za vas imamo rešenje, a ono je prosto – transplantacija kose!

Foto: Promo

Šta je zapravo transplantacija kose?

Transplantacija ili presađivanje kose je standardna procedura rekonstruktivne i estetske hirurgije u kojoj se uzimaju dlake, zajedno sa korenom i okolnom kožom, sa zadnjeg dela glave (potiljka najčešće), gde je su najjače i presađuju na prednji deo glave, gde su slabije i prvo opadaju. Postoji više metoda kako se to može uraditi. Najstarija je FUT metoda, gde se uzima čitava jedna traka sa mnoštvom vlasi i presađuje na prednji deo glave, zatim FUE metod gde se svaki folikul pojedinačno vadi, nakon nje DHI metod gde se svaki folikul odmah i implantuje i najsavremeniniji AHT metod, koji podrazumeva primenu bio elemenata sa najvećim procentom preživljavanja folika. U relativno svim metodama, osim (FUT metode), skupina dlaka poznate kao graftovi, uzimaju se pojedinačno sa zadnjeg dela glave i usađuju, precizno raspoređene, ali ne kao kada pravite drvored, već u "zig zag" formaciju kako bi kosa izgledala prirodno. Na isti način kosa raste prirodno te je poenta zadržati joj prirodan izgled. Ove metode su razvijali na različitim meridijanima, a zanimljivo je da su se prve uspešne operacije vršile u Japanu još pre Drugo Svetskog rata, gde su lokalni lekatri razvili metode za "povratak" obrva posle unakaženosti u ratnim dejstvima.

Foto: Promo

Da li je procedura bezbedna ili je praćena kontraindikacijama?

Nepotrebno je reći da je transplantacija kose sasvim bezbedna ukoliko ga rade sertifikovano osoblje, obučeni lekari i doktori. Na zadnjem delu glave se javljaju male tačkica, ranice i to samo na mestima gde su graftovi uzeti, dok se na prednjem delu javlja samo utisak “belih tačkica“, odnosno to je tkivo novoimplantovanih folikula koje se povlači i nestaje nakon samo nekoliko dana, tvrdi naša sagovornica dr Tanja Radenkov Medenica.

Foto: Promo

Da li je procedura bolna, da li se javljaju veliki otoci ili krvarenja?

U toku rada moguća su blaga krvarenje na mestima gde su folikuli izvađeni kao i gde su graftovi presađeni. Međutim, to je vrlo blago i odmah sanirano tako da apsolutno ne ugrožava stanje pacijenta kao ni sam rezultat. Blago crvenilo nakon procedure traje svega nekoliko dana nakon čega niko neće moći da kaže da ste radili transplantaciju kose. Uskoro, graftovi se primaju i zarastaju, i kosa nastavlja da raste. Kroz nekoliko nedelja, rezultati tranplantacije kose su veoma vidljivi, a kako vreme prolazi, kosa nastavlja da raste i biva onoliko snažna koliko je snažna bila kada je rasla na zadnjem delu glave. Jednostavno, koren i koža na kojoj je dlaka rasla se presađuju zajedno na prednji deo glave, tako da nema opasnosti da će te dlake otpasti.

Foto: Promo

Da li postoji neka priprema i da li pacijent treba da dođe na pregled pre same procedure?

Veoma je važno naglasiti da se pre intervencije, treba držati određenog režima ishrane i pića, i izbegavati kafu i alkohol, budući da visok pritisak povećava krvarenja prilikom uzimanja i presađivanja graftova. Takođe, u postoperativnom periodu, mora se biti disciplinovan i postupati po preorukama lekara – kada se pere kosa bejbi-šamponom, kada je moguće početi sa fizičkim aktivnostima, i kada se može vratiti većim fizičim naprezanjima. Vredi napomenuti da su sve stvari koje škode i "običnoj" kosi, poput dima od cigareta, loše i za presađenu kosu stoga treba izbegavati pomenuto.

Foto: Promo

Da li je neophodno da se kosa ošiša skroz ili može da se radi transplantacija kose bez šišanja?

Postoji opcija da se kosa presađuje i bez potpunog šišanja i sa potpunim šišanjem. To je svakako izbor na osobi koja se podvrgava tretmanu ali mi spram obima intervencije dajemo sugestije. Takođe, u narednih par godina očekuje se usavršavanje metode, kloniranjem kose, pa će biti moguće uzeti svega par dlaka i klonirati ih u na hiljade klonova i tako ih presaditi, umesto da se uzme 2000 ili 3000 dlaka i presadi. Tada će ćelavost biti samo za ljude koji zaista misle da je to seksi i ne žele promenu, tvrdi naša sagovornica dr Tanja Radenkov.

Dr Tanja Radenkov Medenica je specijalizant plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije. Magistrirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Vlasnica prvog centra za edukaciju lekara i stomatologa na polju estetske medicine, akreditovanog od strane Zdravstvenog saveta Srbije. Sertifikovani predavač i edukator iz oblasti: hijaluronskih filera, neuromodulatora, krvne plazme i niti, mezoterapije i hemijskih pilinga, kolagen stimulatora i siluet soft niti. Od 2013. godine radi kao lekar u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Dobitnica brojnih priznanja, među kojima su Nagrada Univeziteta u Oksfordu za najbolju medicinsku praksu 2017. Godine za transplantacija kose, presađivanje kose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni