IKS-NOŽ VIŠE RADIO U PANDEMIJI: Povećan priliv onkoloških pacijenata, mnogi se, zbog straha od zaraze, javili kada je već bilo kasno

B. RADIVOJEVIĆ

24. 06. 2021. u 10:21

IMALI smo pacijenta kome je trebalo da zračimo pluća u martu 2020. godine i nije se odazivao na pozive. Javio nam se u junu sa promenama u koštanom sistemu, metastazom na lobanji i daljom progresijom bolesti!

ИКС-НОЖ ВИШЕ РАДИО У ПАНДЕМИЈИ: Повећан прилив онколошких пацијената, многи се, због страха од заразе, јавили када је већ било касно

Pacijent na intervenciji iks-nožem / Foto D. Milovanović

Ovaj slučaj na koji ukazuje dr Biljana Šeha, načelnica Centra za stereotaksičnu radiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije - iks-nož, nažalost, samo je jedan u nizu onih nedovoljno vidljivih posledica epidemije kovida 19, koje niko ne broji.

Uz smanjene zdravstvene kapacitete, zbog preorijentacije na zbrinjavanje zaraženih virusom korona, činjenica je i da su mnogi "preskakali" intervencije i kontrole zbog straha od zaraze i u ustanovama koje su sve vreme radile za nekovid pacijente.

- Jedno vreme smo imali manji priliv pacijenata, najverovatnije zbog toga što su imali strah od korone - kaže za "Novosti" dr Šeha. - To je trajalo dva meseca. Ali ako uporedimo obim rada, tretirali smo više pacijenata nego u godini pre epidemije.

U ovom centru 2019. godine zračeno je 620, a 2020, u uslovima epidemije - 940 pacijenata. Otvoren poslednjeg dana oktobra 2018. Centar, u koji je uloženo 792 miliona dinara, već u prvoj godini rada uštedeo je zdravstvu značajan novac. Bez njega bi samo za taj period za tretmane iks-nožem u inostranstvu, iz zdravstve kase moralo biti izdvojeno 10 miliona evra!

Efekti ove vrste terapije i kod teških tumora su dobri, ali problem je što oboleli kasno dolaze.

- Najveći broj pacijenata, čak 90 odsto, javlja se u četvrtom kliničkom stadijumu bolesti kada izlečenja nema - kaže dr Šeha. - Tada se sve lečenje svodi na produžavanje života i na kvalitet života pacijenta. Najveći broj pacijenata u centru čine oboleli od karcinoma pluća.

U centru sa 25 zaposlenih dnevno može da se zrači do 30 pacijenata. Na intervenciju se čeka najviše nekoliko nedelja, ali se lista pravi samo za tumore koji "trpe" i to malo odlaganje.

Dok se ranije nabavljen gama--nož primenjuje samo kod tumora glave, na iks-nožu mogu da se tretiraju tumori na svim delovima tela.

- U glavi mogu da se tretiraju tumori veličine do četiri centimetra, u vratu do tri, dok u telu oni mogu da budu pet - kaže dr Šeha. - Iks-nož ne oštećuje zdravo tkivo.

TUMOR NA CENTIMETAR OD SRCA

NAŠ najmlađi pacijent podvrgnut je tretmanu sa samo šest godina - priča dr Biljana Šeha. - Imao je metastazu na jedan centimetar od srca. On je zračen u junu prošle godine. Zasada je bolest u potpunoj remisiji, nema znakova bolesti i tumor marker je pod kontrolom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju