NA "SOCIJALI" 16.500 STARIH: Pravo na naknadu od 8.781 dinar imaju oni bez penzije i drugih prihoda

J. Ž. S.

24. 06. 2021. u 16:23

BROJ korisnika socijalne pomoći među starijima od 65 godina poslednjih godina u stalnom je porastu i trenutno se na listi nalazi čak 16.500 imena, a reč je o ugroženim ljudima koji nemaju penziju ni druga stalna primanja.

НА СОЦИЈАЛИ 16.500 СТАРИХ: Право на накнаду од 8.781 динар имају они без пензије и других прихода

Foto Anđela Stevanović Živković

Spisak će verovatno biti još duži kada zažive socijalne karte. Mesečno na njihov račun leže po 8.781 dinar ili oko 75 evra, što je daleko od iznosa dovoljnog za osnovne životne potrebe.

Visina novčane socijalne pomoći zavisi od broja članova porodice i njihovih prihoda i u mnogim domaćinstvima sa dvoje starih jedva da prelazi 110 evra, pošto se za svaku narednu odraslu osobu isplaćuje prepolovljen iznos od 4.391 dinar, pokazuju podaci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Poređenja radi, pravo na novčanu socijalnu pomoć je 2017. ostvarila 105.051 porodica, odnosno ukupno 257.354 osobe, naknadu za pomoć i negu drugog lica dobilo je 50.815, a posebnu novčanu naknadu 526 osoba, dok je dve godine kasnije Republički zavod za socijalnu zaštitu zabeležio da je ovo pravo koristilo 226.897 korisnika, odnosno 92.673 porodice.

Foto Igor Marinković

Statistika pokazuje trend smanjenja broja svih korisnika, ali je na spisku ipak sve više starih. Nedavno objavljen Poseban izveštaj o diskriminaciji starijih poverenice za zaštitu ravnopravnosti beleži da je u 2019. korisnika starijih od 65 godina bilo gotovo 11 odsto od ukupnog broja primalaca.

- Za jednokratnu pomoć doneta 163.602 rešenja, što je za 2,4 procenta više u odnosu na 2015. godinu - stoji u izveštaju. - S druge strane, stopa rizika siromaštva opada sa godinama starosti i dostiže najnižu vrednost za starije od 65 i više godina i iznosi oko 19 odsto. Međutim, ukoliko se radi o starim osobama koje žive u jednočlanim domaćinstvima, onda je ova stopa znatno veća, iznad proseka ukupne populacije, što ukazuje na izrazito siromaštvo starijih građana i potrebu za različitim vidovima pomoći i podrške društva.

Foto Aleksa Stanković

Reformom penzijskog sistema, koja se, počev od 2001. godine, sprovodi u više faza, značajno su promenjene karakteristike i struktura ovog sistema. To je dovelo do toga da odnos broja korisnika penzija i osiguranika bude jedan prema 1,3, dok je 2000. bio jedan prema 1,8.

- Kada se podaci o visini penzija i broju korisnika uporede sa iznosom minimalne neto zarade koja, u zavisnosti od broja radnih sati u toku meseca, iznosi oko 30.000 dinara, može se lako zaključiti da mesečni iznos penzije koji je manji od iznosa minimalne zarade prima 65,6 odsto penzionera. Ovi podaci pokazuju i da je veći broj njih u težoj materijalnoj situaciji, naročito u odnosu na prosečnu potrošačku korpu, koja je bila 71.992 dinara, ili minimalna od 37.287.

OLAKŠICE U GRADOVIMA

PORED prava postoje i druge olakšice usmerene ka starijim i siromašnim vremešnim građanima, od komunalnih usluga do cene javnog prevoza, koje su uvedene i praktikuju se u većini opština i gradova u Srbiji. U Beogradu, primera radi, za siromašne starije građane koji primaju stalnu novčanu pomoć, postoji besplatni prevoz, kao i korišćenje biblioteka, smanjene cene ulaznica za neke manifestacije i slično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...