U SRBIJU I DALJE SAMO SA TESTOM: Putovanja ka zemljama Evrope i iz njih još nisu sasvim slobodna, iako je naša zemlja stavljena na zelenu listu

B. RADIVOJEVIĆ

23. 06. 2021. u 10:00

JESTE pojednostavljeno otkako je EU pre sedam dana i Srbiju dodala na zelenu listu, ali je putovanje u oba pravca, i u zemlje članice EU, i njihovih državljana u Srbiju, i dalje - uslovljeno. Samo su u nekim slučajevima velokodušniji stranci, a u nekima mi.

У СРБИЈУ И ДАЉЕ САМО СА ТЕСТОМ: Путовања ка земљама Европе и из њих још нису сасвим слободна, иако је наша земља стављена на зелену листу

Foto Z. Jovanović

Posle proširivanja zelene liste, koja se revidira na dve sedmice, i pored zajedničke odluke EU zemlje članice zadržale su pravo da i putnicima iz država koje su u zelenoj zoni, uz glavni uslov - potvrda o vakcinaciji, traže negativan PCR i karantin.

U Srbiju slobodno mogu stranci koji su se ovde vakcinisali sa obe doze, a ostali moraju da imaju PCR test ne stariji od 48 sati, ili u retkim slučajevima antigenski test. Ne priznajemo, međutim, sertifikate o vakcinaciji u drugim zemljama. Izuzetak su samo Mađarska, Turska, UAE, Slovenija i Češka, sa kojima Srbija ima zaključene sporazume o priznavanju sertifikata o vakcinaciji "astra zenekom" ili "džonson i džonson" vakcinom. Slovenci koji su preležali kovid, a od infekcije nije prošlo više od 180 dana, i koji su primili jednu dozu vakcine u roku do osam meseci od infekcije, preko naše granice mogu i sa potvrdom o preležanoj bolesti. Na "zelenom režimu" za ulazak su i studenti iz Hrvatske.

Inače, propisi su formulisani "za državljane, a ne za zemlje i postoji značajna razlika: državljani BiH, recimo, mogu bez uslova u Srbiju, ali oni koji nisu državljani BiH, iako imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje, i direktno iz BiH ulaze u Srbiju, dozvoljen je ulazak pod uslovom da u roku od 48 časova od prelaska državne granice, dostave nadležnom zavodu za javno zdravlje negativan PCR ili antigenski test iz referentne laboratorije u našoj zemlji.

Iako mi Nemcima tražimo PCR, naši državljani od 20. juna u ovu zemlju mogu da putuju bez organičenja, osim ukoliko putuju avionom, i tada svi stariji od šest godina moraju avio-kompaniji da stave na uvid negativan test, potvrdu o revakcinaciji ili o preležanoj bolesti. Od sutra će naši državljani slobodno moći da idu i u Holandiju, bez dokaza o preležanom kovidu ili imunizaciji, a avio-kompanije traže iste podatke kao i za Nemačku.

U Francusku, recimo, državljani Srbije, prema zvaničnoj instrukciji na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, mogu da uđu ako su drugu dozu primili najmanje dve nedelje pre putovanja - "Fajzerovom", "Moderninom" ili "Astra Zenekinom" vakcinom, uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati.

Potvrda o vakcinaciji, kojom se dokazuje i da je od druge doze prošlo najmanje 14 dana, otvara nam i državne kapije Španije, a tamo se može i sa "Sinofarmovim" cepivom. Dozvoljen je ulazak i deci mlađoj od 12 godina koja putuju u pratnji osoba sa potvrdom o imunizaciji.

DALjA LIBERALIZACIJA?

OČEKUJE se da će uslovi za međudržavna putovanja tokom leta biti dodatno liberalizovani pojedinačnim odlukama svake zemlje, ali u slučaju povećanja broja inficiranih, neke zemlje bi, mogle i da "ispadnu" iz zelene zone. Kako se do jeseni očekuje uobičajeno veći priliv dijaspore u Srbiju, predlog Kriznog štaba je da se uspostavi princip reciprociteta sa zemljama u kojima ima najviše naših ljudi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)