ZAŽALIĆE ONI KOJI SLIKAJU TEST: Osmaci danas počinju sa polaganjem završnog ispita, Ružić najavio da će biti lakša pitanja

Lj. BEGENIŠIĆ

23. 06. 2021. u 08:00

ZA đake od prvog do sedmog razreda osnovne škole u utorak je počeo letnji raspust, a osmake, koji su se raspustili pre dve nedelje, čeka jedan od najvažnijih zadataka u životu - polaganje male mature.

ЗАЖАЛИЋЕ ОНИ КОЈИ СЛИКАЈУ ТЕСТ: Осмаци данас почињу са полагањем завршног испита, Ружић најавио да ће бити  лакша питања

U srednjim školama 11 odsto više mesta nego što ima malih maturanata / Foto M. Anđela

Završni ispit za oko 68.000 malih maturanata počinje danas u devet sati testom iz srpskog jezika, sutra u isto vreme je test iz matematike, a u petak kombinovani test iz istorije, geografije, hemije, fizike i biologije.

U Ministarstvu prosvete kažu da učenici ne treba da brinu i da je ove godine 11 odsto više mesta u školama u odnosu na broj đaka u ovoj generaciji, te da će svi biti upisani.

I ove, kao i prošle godine, obavezno je poštovanje epidemioloških mera, pa je u učionici dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika. Za one škole u čijim odeljenjima je do 50 učenika osmog razreda, biće omogućeno polaganje u velikim prostorijama, poput fiskulturnih sala.

Nadležni poručuju da nema razloga za brigu i da će pitanja biti prilagođena onlajn nastavi, kako ova generacija ne bi bila oštećena u odnosu na prethodnu ili narednu generaciju.

Takođe, prosvetne vlasti uveravaju da će završni ispit biti regularan.

- Svaki pokušaj da se test slika i pošalje nekome biće drakonski kažnjen - poručio je ministar prosvete Branko Ružić. - To smo predupredili tako što će otvaranju testova koji su u zapečaćenim poštanskim kutijama prisustvovati direktori osnovnih škola. Oni će taj proces morati da snime i da pošalju na server kako bi imali dokaz da je sve urađeno kako treba. Svi ostali pisutni neće imati mogućnost da koriste mobilne telefone.

On je naveo da su preduzete bezbednosne mere da rešenja testova ne "procure".

- Imamo 18 tačaka koje smo procenili kao moguće izazove. Jedino gde može da se u tih 1.247 škola bude nepravilnosti to je ljudski faktor - rekao je Ružić.

Ministar je poručio i da su testovi lakši od probnih.

- Važno je da mali maturanti testovima pristupe bez tenzije i da puste znanju na volju - poručio je Ružić. - Testovi sadrže veći broj takozvanih zatvorenih pitanja sa ponuđenim odgovorima, što olakšava deci.

U nedelju, 27. juna, učenici će moći da vide preliminarne rezultate na sajtu "Moja srednja škola" i istog dana moći će da izvrše elektronsku žalbu, prigovor prvostepenoj komisiji na određeni zadatak. Nakon toga u utorak, 29. juna, zaseda drugostepena komisija, a u petak će biti objavljeni konačni rezultati. U subotu i nedelju kreće popunjavanje liste želja.

NOVI DUALNI PROFILI

POMOĆNIK ministra prosvete za osnovno obrazovanje Milan Pašić rekao je da je najveće interesovanje za medicinske, elektrotehničke škole i gimnazije, a ove godine oformljen je novi profil - tehničar operativne forenzike u školama u Kruševcu i Subotici.

- Tu su i dualni profili kojih ima 52, među kojima pet novih, tako da učenici imaju veliku mogućnost izbora - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a