APLIKACIJE ZA SRNE I JELENE: Šumarski fakultet u Beogradu postao deo međunarodnog projekta za praćenje divljih sisara

J. Su.

21. 06. 2021. u 14:23

SRBIJA je postala deo međunarodnog naučnog projekta "MammalNet", a naši građani se pozivaju da učestvuju u prikupljanju informacije o diviljim sisarima u Evropi.

АПЛИКАЦИЈЕ ЗА СРНЕ И ЈЕЛЕНЕ: Шумарски факултет у Београду постао део међународног пројекта за праћење дивљих сисара

Foto J.J.Baljak

"MimmalNet" je razvio nekoliko aplikacija, koje pomažu meštanima i naučnicima da zabeleže prisustvo i aktivnosti sisara u njihovom staništu. Deljenje lokacija, na kojima su viđeni divlji sisari, jedan je od najboljih načina da se unapredi znanje o biodiverzitetu.

- Mnogi građani mogu tačno da prepoznaju one divlje sisare, koji žive na teritoriji njihove opštine ili regiona, kao što su srne, jeleni, zečevi ili lisice - ističe profesor Dragan Gačić, sa Šumarskog fakulteta u Beogadu i koordinator projekta za Srbiju. - Videti srnu na livadi ili pak zgaženu na putu, podatak od velike vrednosti za istraživače, što može brzo da se evidentira i jednostavno pošalje pomoću aplikacije za mobilne telefone "MammalNet".

Projekat, inače, podržava i finansira Evropska agencija za bezbednost hrane. Svaki građanin može da koristi aplikaciju na mobilnom telefonu za snimanje sisara i njihovih tragova, ili može u projektu da učestvuje i deljenjem slika snimljenih foto-klopkama (kamerama za nadzor u lovištu).

U prvoj fazi, projekat je započet u četiri pilot zemlje - Španija, Nemačka, Poljska i Hrvatska, dok su sada uključene i druge zemlje Evrope, među kojima je i Srbija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024