SPREMITE SE ZA ČETVRTAK: Meteorolog Nedeljko Todorović objavio da nam u petak dolazi promena, najavio i pljuskove u Beogradu

Novosti online

21. 06. 2021. u 08:30

METEOROLOG Nedeljko Todorović je rekao da pre sedam dana maksimalna temperatura nije dostigla ni 20 stepeni, a sada je viša za skoro 15 stepeni.

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ЧЕТВРТАК: Метеоролог Недељко Тодоровић објавио да нам у петак долази промена, најавио и пљускове у Београду

Foto: Printskrin RTS

Te promene su, kaže, karakteristika naše klime.

- Narednih sedam do 10 dana pravo letnje vreme, najtopliji dan biće četvrtak sa maksimalnom temperaturom između 35 i 38 stepeni, a na istoku i do 39 - istakao je meteorolog.

Prema njegovim rečima, u petak i subotu doći će do blagog pada temperature. Prognozira se oko 32-33 stepena. Takvo vreme očekuje se i posle vikenda.

- Za Beograd je verovatnoća 60-70 odsto, ali ne u svim delovima grada, već lokalni, kratki pljuskovi. Sa tim pljuskovima leti bude i grmljavine što je opasna pojava u meteorološkom smislu. Građani koji idu na kupanje, izlete, u polje da pripaze u toku popodneva i da se na vreme sklone ako je njihovo mesto ugroženo - naveo je Todorović.

Pred nama toplo leto

Prema rečima meteorologa, u julu će biti toplo letnje vreme. Čitavo leto će, kaže Todorović, biti toplije od proseka sa manje padavina.

- Ove godine, već u junu, imamo manjak padavina, u Beogradu je dosad pala trećina prosečne količine padavina, do kraja meseca je taj trend. Tako verovatno i u julu. Pljuskovi imaju tu osobinu da za pola sata-sat negde padne i polumesečna i mesečna količina padavina - navodi Todorović.

Meteorolog savetuje građane da ne budu na suncu ceo dan i da se drže hladovine.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)