SLOBODANA ZA MUČENIKA: Predlog prote Stanka iz Draginca posle pisanja "Novosti"

V. M.

21. 06. 2021. u 06:45

PROTOJEREJ stavrofor u penziji Stanko Vasić iz Draginca kod Loznice smatra da Sveti arhijerejski sabor SPC treba da proglasi za mučenika dečaka Slobodana Stojanovića (12), koji je na svirep način ubijen pred očima Nasera Orića.

СЛОБОДАНА ЗА МУЧЕНИКА: Предлог проте Станка из Драгинца после писања Новости

Foto: Arhiva "Novosti"

I to samo zato što je bio srpskog roda i što se vratio na rodno ognjište, u selo Donju Kamenicu, kod Zvornika, 27. jula 1992. godine, po psa, kućnog ljubimca.

Prota smatra da će to i da se dogodi u blisko vreme "jer je naša Crkva vazda znala da prepozna one koji su zaslužili da budu upisani u njene najsvetije knjige".

- Slobodan je teška žrtva, mučenik, paćenik i stradalnik i sve u nepunih 12 godina. Na kućnom ognjištu ga je stigla dušmanska kama, prvo mučenje i iživljavanje, a potom ubistvo pred publikom koja je likovala - kaže prota Stanko. - To je bol, jad i muka beskonačnih dužina i širina, koje samo duhovno mogu da se shvate i razumeju.

Prota kaže da dobrotvori spomenika Slobodanu, Rosa i Dragoljub Mirković iz Bijeljine, zaslužuju najveće poštovanje, kao i sadašnje rukovodstvo Boračke organizacije RS, ali i "Večernje novosti", koje su rasvetlile taj zločin.

Foto: V. Mitrić

POMEN SRBIMA UBIJENIM U JADOVNU

U organizaciji Udruženja "Jadovno 1941" obeležen je proteklog vikenda Dan sećanja na žrtve i 80 godina od stradanja u kompleksu ustaških logora smrti Gospić - Jadovno - Pag. U hramu Svetog Petra i Pavla u Smiljanu služen je parastos, a pomen žrtvama kod Šaranove jame na Velebitu. Pored hrama nalazi se grobnica s ostacima 550 Srba iz ovog kraja, koji su stradali u Drugom svetskom ratu.

- Ovo područje je progutalo ne manje od 40.000 žrtava, od toga 38.000 Srba koji su dovođeni s područja cele tadašnje NDH - istakao je Dušan Bastašić, predsednik Udruženja građana "Jadovno 1941".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a