MRVA MELEMA NA ŽIVU RANU: Svetozaru Šarcu, koji je preživeo masakr na Koranskom mostu 1991, stiglo utešno rešenje Ustavnog suda Hrvatske

Milena Marković

19. 06. 2021. u 12:00

DA nije preživeo pokolj na Koranskom mostu, ne bi bilo ove priče. Da nije preživeo, ne bi doživeo da ima i goreg od smrti. A to je kad te, nedoklanog, godinama lome i mrcvare, uprkos pravosnažnoj presudi koljaču kome si u oči gledao dok ti kundakom oko izbija.

МРВА МЕЛЕМА НА ЖИВУ РАНУ: Светозару Шарцу,  који је преживео масакр на Коранском мосту 1991, стигло утешно решење Уставног суда Хрватске

Svetozar Šarac

Svetozar Šarac.

On je jedan od preživelih iz pokolja na Korani, kod Karlovca. Septembar, 1991. godine. Tada je ova lepa, mirna i sasvim nedužna reka zamućena krvlju trinaestorice ljudi uverenih da brane jednu lepu zemlju kojoj su položili zakletvu da će braniti njenu celovitost i integritet.

Preživeo je i podneo tužbu, koja je dobila na snazi kada je Mihajlo Hrastov, predvodnik specijalne jedinice hrvatske policije u koranskom pokolju, osuđen na višegodišnju robiju. Šarac je ispostavio odštetu hrvatskoj državi: 520.000 kuna za pretrpljene strahote.

Dugo se lečio. Dugo nije imao sna. Ni danas ga nema.

Ovih dana Ustavni sud Hrvatske je delimično ustao: budući da postupak po tužbi Šarca predugo traje, kaznio je neažurne, a nadležne sudske organe i naložio, rešenjem, da nedoklanom Svetozaru Šarcu hrvatska država isplati 32.300 kuna naknade "zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku", jer od odštetnog zahteva tužioca, tokom proteklih godina (gotovo dve decenije) nije doneta parnična presuda.

- Od vas sam čuo da je Ustavni sud doneo takvo rešenje - kaže nam Svetozar Šarac, koji je utočište od svega što je doživeo i što ga prati, potražio u Banatu. - Ne mogu da kažem da ste me obradovali, jer je dug put do pune pravde. Ali, nadam se da je ovo početak jedne nove priče u mom i životu moje porodice. Moram, ipak, da vam kažem da su nama ruke vezane. Šta će i kako će se dalje rasplitati moja sudbina, sudbina čoveka koji je gledao smrti u oči i upamtio joj lice i pogled, zavisi od onih koji sude.

Uzgred, priča nam da pokušava da prevaziđe taj septembar 1991. godine.

Posle je bilo i težih trenutaka. To je, kad živ dokazuješ - da si živ.

- Ne znam koliko je bilo veštačenja. Ne pamtim sva ta lica, mnogo je vremena proteklo. Zamislite kad me pitaju: "Jesi li sa oba oka stigao na koranski most?" Da li ti je oko izbijeno kundakom ili si ga sam sebi izbio?..." Pa, jedan advokat prihvati da me zastupa, posle, odustane. Drugi preuzme predmet, pa se povuče. Ja ipak imam nadu. Mislim da će novo vreme rasplesti moj, kao i druge slučajeve stradanja.

Ovo je velika priča. Svetozar Šarac sa Korduna još nije ispričao sve.

PRAVO NA ODŠTETU

SVETOZAR Šarac, po tužbi koju je podneo 2003, traži odštetu od hrvatske države u iznosu od 520.000 kuna uz zatezne kamate. Osnov tužbe je da je "kao zarobljenik rezervnog sastava bivše JNA" teško povređen u napadu specijalne policije Hrvatske pa je šteta na koju se poziva uzrok dela protiv čovečnosti međunarodnog prava. On posle konačne presude Mihajlu Hrastovu, koji je predvodio specijalne jedinice policije Hrvatske u masakru na koranskom mostu, ima pravo na odštetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)