KISIĆ POTPISALA ODLUKU: Za zapošljavanje izdvojeno više od 670 miliona dinara

Tanjug

18. 06. 2021. u 13:04

MINISTARKA za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević potpisala je danas Odluku o učešću u finansiranju zapošljavanja u lokalnim samoupravama za 2021. godinu i istakla da je ove godine za mere zapošljavanja izdvojeno više od 670 miliona dinara.

КИСИЋ ПОТПИСАЛА ОДЛУКУ: За запошљавање издвојено више од 670 милиона динара

Foto: N. Skenderija

Nakon potpisivanja Odluke, Kisić je novinarima precizirala da je od tog iznosa 357 miliona dinara izdvojeno iz sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za 89 jedinica lokalne samouprave, dok su gradovi i opštine pojedinačno za mere zapošljavanja izdvojile 313 miliona dinara.

Kisić je kazala da je ponosna što NSZ sprovodi niz aktivnosti u oblasti zapošljavanja i podsetila da je Vlada Srbije ove godine usvojila Strategiju zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine.

 - Osnovni cilj te Strategije upravo jeste omogućavanje jednog stabilnog i održivog rasta zapošljavanja koje je zasnovano na znanju i dostojanstvenom radu - rekla je Kisić.

Dodaje da sve aktivnosti NSZ idu u prilog ostvarivanju cilja Strategije zapošljavanja, a jedna od njih je, kaže, i današnja Odluka.

Ističe da se svake godine povećava broj lokalnih samuprava koje iz lokalnog budžeta izdvajaju novac za mere zapošljavanja, te navodi da je ih 2010. bilo 10, a poslednjih godina ih je više od 100.

Ponosna je, kaže, i što je Srbija u vreme najveće zdravstvene i ekonomske krize uspela da izdvoji sredstva za ekonomski prosperitet svih građana.

Direktor NSZ Zoran Martinović zahvalio je Ministarstvu na brzoj reakciji u donošenju Odluke, koja je, navodi, preduslov za potpisivanje niza sporazuma između NSZ i lokalnih samoupava koje dobijaju određeni deo sredstva iz republičkog budžeta za finansiranje mera zapošljavanja.

 - Udruživanjem sredstava koje izdvajaju lokalne samouprave i sredstava koje izdvaja NSZ postiže se veći obuhvat građana u onim jedinicama lokalne samouprave koje su prepoznale politiku zapošljavanja kao jedan od svojih prioriteta - rekao je Martinović.

Kaže da se godišnje planira oko 900 miliona dinara iz budžeta lokalnih samouprava za mere zapošljavanja.

Martinović ističe da postoje dva oblika saradnje između NSZ i lokalnih samourpava u finansiraju akcionih planova, jedan je, navodi, definisan današnjom Odlukom, a koji podrazumeva da na jedan dinar lokalne samouprave, NSZ i država izdvajaju najmanje još toliko za mere zapošljavanja.

Drugi oblik saradnje, dodaje, jeste tehnička podrška NSZ, a koja podrazumeva da lokalne samouprave same finansiraju određene prioritete u obasti politike zapošljavanja.

 - Mi smo do sada sa lokalnim samoupravama potpisali 21 sporazum koji je omogućio izdvajanje više od 270 miliona dinara, ali imaćemo do kraja godine mnogo više, uključujući i ovaj današnji oblik saradnje - naveo je Martinović.

Naglašava da će do kraja godine biti održan niz janvih poziva koji će omogućiti finansiranje lokalnih akcionih planova za mlade, programa stručne prakse, programe pripravništva, programe samozapošljavanja, obuke, prekvalifikacije...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije