UVODI SE OBAVEZNA VAKCINACIJA DECE PROTIV VARIČELA? Doktor Tiodorović otkriva - To bi moglo da se dogodi već na jesen

Novosti online

18. 06. 2021. u 08:35

SRBIJA planira da uvede obaveznu vakcinaciju dece protiv varičela, a to bi moglo da se dogodi već na jesen, naveo je epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović. On je istakao da je vakcinacija protiv varičela obavezna u nekim državama i da ne čudi što i mi krećemo tim stopama.

УВОДИ СЕ ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ ПРОТИВ ВАРИЧЕЛА? Доктор Тиодоровић открива - То би могло да се догоди већ на јесен

Foto: Tanjug

- U Srbiji je za sada obavezno imunizovanje protiv 11 zaraznih bolesti, a rešeno je da uvedemo i protiv varičela. U SAD, Kanadi, Australiji deca se odavno vakcinišu protiv varičela i nema nikakvih problema. Treba da se vidi kada da se stavi u kalendar imunizacije kod nas, da li će to da bude u drugoj ili četvrtoj godini života. U Australiji je to u drugoj. Očekuje se da Republička stručna komisija za zarazne bolesti najkasnije u septembru promeni pravilnik i program o obaveznoj imunizaciji i u njega uvrsti vakcinu protiv varičela - rekao je prof. Tiodorović.

Program obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti obuhvata 11 bolesti protiv kojih je vakcinacija obavezna. A cepivo protiv varičela daje se samo osetljivim grupama osoba i odskoro deci u šestom razredu osnovne škole, ako do tada nisu preležali ovčije boginje, kako su u narodu poznate varičele. Vakcina se daje u dve doze u razmaku od šest nedelja.

SADA SE VAKCINACIJA PROTIV VARIČELA DAJE SLEDEĆIM OSETLJIVIM KOJI IH NISU PRELEŽALI:

1. žene koje planiraju trudnoću

2. deca u šestom razredu osnovne škole

3. kontakti osobe obolele od varičela unutar tri, a najkasnije pet dana od izloženosti izvoru infekcije

4. kućni kontakti lica koja su u visokom riziku od teških oblika varičela, npr. kontakti prevremeno rođene dece (tokom trajanja programa), dece s leukemijom ili solidnim tumorima itd.

5. osobe za koje se planira transplantacija tkiva ili organa (izuzev transplantacije hematopetskih matičnih ćelija)

6. osobe sa multiplom sklerozom koje započinju proceduru lečenja određenim lekom, po mišljenju specijaliste neurologa

7. oboleli od atopijskog dermatitisa, ekcema, neurodermatitisa i sl.

8. klinički stabilni HIV inficirani dece ili odrasli sa CD4+ limfocitima >15%, uključujući i one koji primaju visokoaktivnu retrovirusnu terapiju

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" nisu odgovorili pitanje o uvođenju obavezne vakcinacije za svu decu. Naveli su da je vakcina protiv varičela bila obavezna za određene kategorije u riziku i prema prethodno važećem pravilniku odnosno programu imunizacije, a da su prema novom programu te kategorije proširene.

- Jedna od novih kategorija su i sva deca šestog razreda osnovne škole koja do tada nisu preležala ovu bolest. Varičela može imati težu kliničku sliku praćenu komplikacijama u starijem uzrastu, a posebno može biti ozbiljna kod trudnica i novorođenčadi. Cilj je da se od ove bolesti zaštite sva osetljiva deca pre ulaska u reproduktivni period kako bi se sprečilo da do zaražavanja dođe tokom trudnoće i nakon porođaja - naveli su iz "Batuta" uz podsećanje da je ova izmena na snazi od januara 2021.

Vladanka Vuković iz Beograda mama je dve devojčice, a stariju je lane, kada je imala dve i po godine, vakcinisala protiv varičela. I mlađu će dok samo još malo poraste.

ZARAZNE BOLESTI PROTIV KOJIH SE SPROVODI OBAVEZNA AKTIVNA IMUNIZACIJA:

1. tuberkuloza

2. difterija

3. tetanus

4. dečja paraliza

5. veliki kašalj

6. male boginje

7. rubela

8. zauške

9. hepatitis B

10. oboljenja izazvana hemofilusom influence tip B

11. oboljenja izazvana streptokokom pneumonije

* Izvor Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti

- Nakon iskustva prijatelja i poznanika o tome kako su se i oni i deca namučili s varičelama, nakon saznanja da je mališanima uglavnom padao imunitet posle boginja, pa su hvatali sve žive infekcije, a neki i upale pluća, rešila sam da vakcinišem svoje dete. Pored toga, ona ima i atiopijski dermatitis, pa je u riziku od komplikacija i infekcija ako dobije varičele - kazala je za Kurir Vladanka i dodala da je pedijatar odobrio kada je tražila da vakciniše dete, a da je dve vakcine platila po oko 4.000 dinara, ne znajući da je zbog dermatitisa njeno dete moglo i besplatno da se vakciniše.

Ova mama je za to da se maksimalno koriste savremene vakcine i ono što one pružaju.

- LJudi oklevaju, idu logikom: "Varičele nisu smrtonosne, svi smo ih preležali u detinjstvu, pa šta nam fali." Ali dani i dani temperature, svraba i nespavanja, pa ožiljci... A ona je već često bila bolesna i htela sam da je maksimalno zaštitim. To je živa vakcina i treba joj neko vreme da deluje, a ćerkica je već sledećeg dana išla u vrtić i sve je bilo u redu. Kada je cela grupa u obdaništu imala boginje, ona i još jedan vakcinisani dečak nisu ih dobili - objasnila je Vladanka.

KALENDAR OBAVEZNE IMUNIZACIJE

- na rođenju - 1. BSG - protiv tuberkuloze, 2. HB - protiv hepatitisa B (prva doza) + HGIB (imunoglobin protiv hepatitisa B (HIBG) primaju novorođenčad HBsAg+ majki, njima se daju četiri doze vakcine po šemi 0, 1, 2, 12 meseci

- 2. mesec - HB (druga doza)

- 3. mesec (posle navršena dva meseca) - 1. DTP - protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (prva doza), 2. OPV - protiv dečje paralize (prva doza), 3. HiB - protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip B (prva doza)

- sa navršenih 3,5 meseci - 1. DTP (druga doza), 2. OPV (druga doza), 3. HiB (druga doza)

- 5. mesec (do navršenog šestog meseca) - 1. DTP (treća doza), OPV (treća doza), 3. HiB (treća doza), 4. HB (treća doza)

- 2. godina (sa navršenih 12 do navršenih 15 meseci) - MMR - protiv malih boginja, zauški i rubeole

- 2. godina (sa navršenih 17 do navršena 24 meseca) - 1. DTP (prva revakcinacija), 2. OPV (prva revakcinacija)

- 7. godina (pre upisa u prvi razred osnovne škole) - 1. DT (druga revakcinacija), 2. OPV (druga revakcinacija), 3. MMR (revakcinacija)

- 12. godina (šesti razred osnovne škole) - HB (vakcinacija školske dece koja do tada nisu vakcinisana sa tri doze vakcine po šemi 0, 1, 6 meseci)

- 14. godina (osmi razred osnovne škole) - 1. DT (treća revakcinacija), 2. OPV (treća revakcinacija)

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)