"MAME SU ZAKON": Predati amandmani o izmenama Zakona o finansijskoj podršci

J.Ž.S.

17. 06. 2021. u 15:46

GARANTOVANA minimalna naknada tokom perioda nege deteta, smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknade na porodiljskom bolovanju, kao i uvođenje naknade za porodice sa četvoro i više dece, amandmani su koje je Udruženje "Mame su zakon" predalo juče na predlog Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

МАМЕ СУ ЗАКОН: Предати амандмани о изменама Закона о финансијској подршци

Foto M. Labudović

 Skupština će, kako se očekuje, o izmenama raspravljati od sutra, a predstavnici udruženja će se, kako najavljuju, tokom naredne nedelje sastajati sa poslanicima, kako bi ih ubedili u važnost promena ovog propisa.

Oni će pokušati i da promene termin stupanja na snagu odredbe koja se tiče žena sa visokim primanjima. Naime, prema predlogu koji je u skupštinskoj proceduri ova odredba počinje da važi 1. januara sledeće, a oni traže da se kao i ostale primenjuje od 1.jula ove godine.

S obzirom da je Ustavni sud određene odredbe Zakona proglasio neustavnim, mame bi trebalo da znaju i da je pravo na pokretanje postupaka radi ostvarivanja imovinskih zahteva vremenski ograničeno.

- To znači da rok za oštećene poljoprivredne osiguranice ističe 15. novembra pošto je izmena stupila na snagu 15. maja, dok za majke koje su rodile decu sa invaliditetom pokretanje postupka ističe 5. decembra ove godine - kažu u udruženju.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a