NEVREME, PLJUSKOVI I TOPLOTNI UDAR: Vremenska prognoza za sedam dana pokazuje da nas čeka pravi rolerkoster

Novosti online

17. 06. 2021. u 12:39

TOPLO , toplo, vrelo, kiša, oluja, toplo, toplo, vrelo - ovako izgleda vremenska prognoza za narednih sedam dana.

НЕВРЕМЕ, ПЉУСКОВИ И ТОПЛОТНИ УДАР: Временска прогноза за седам дана показује да нас чека прави ролеркостер

Foto: Arhiva Novosti/Printskrin

Nakon nekoliko izrazito toplih dana, gde će temperatura ići čak iznad 35 stepeni Celzijusa u pojedinim delovima Srbije, očekuje nas kratkotrajno zahlađenje, praćeno olujom i padavinama, odnosno, vremenska klackalica iz koje ćemo ići iz krajnosti u krajnost - od žege do bežanja od kiše.

Ovakvu predikciju, podelio je na svom Fejsbuk nalogu, Marko Čubrilo, profesor i meteorolog iz Novog Sada.

Vremenski rolokoster

Kako je naveo, u narednim danima temperatura na zapadu regiona će ići postepeno sve više, dok će na istoku vladati nestabilno vreme. Netipične tropske temperature, makar za ovaj deo godine, počeće sa početkom iduće nedelje, da bi ih posle samo nekoliko dana, smenile padavine praćene olujom.

Kako je naveo u objavi, osveženje možemo da očekujemo tek posle 26. juna, i to u dva navrata.

Od danas ulazimo u pravi letnji režim, koji, kako za sada deluje neće tako brzo popustiti.

Danas pretežno sunčano i toplije, ali zbog postojanja visinskog ciklona nad Bugarskom nad istokom i severoistokom regiona posle podne može biti ređe pojave pljuskova. Retkih pljuskova uz jači razvoj dnevne oblačnosti može biti i nad Dinaridima. Vetar slab, a dnevni maksimum od +24 na istoku do oko +31 na zapadu regiona.

Narednih dana dalje otopljenje, ali će sutra i u subotu anad istočnim jugoistočnim i ponegde severoistočnim predelima regiona uz jak razvoj dnevne oblačnosit biti uslova za grmljavinske pljuskove, posebno u subotu kada pongde i to uglavnom nad istočnom i središnjom Srbijom može biti i lokalnih nepogoda.

Olujni vetrovi i pljuskovi

Vetar će uglavnom biti slab, osim u zoni pljuskova gde će na kratko biti olujan istočni ili severoistočni. Na središnjim predelima pretrežno sunčano uz retke pljuskove, a na zapadu suvo i vrlo toplo.

Do nedelje na zapadu regiona maksimumi će dostizati i oko +35 stepeni Celzijusa, dok će se uz malo svežije severoistočni strujanje nad istokom regiona i dalje držati oko +27 stepeni Celzijusa.

Sa porastom temperature u nižim slojevima atmosfere stvara se veliki disbalans između nižih i viših slojeva te to uslovljava veliku latentnu nestabilnost atmosfere,a to se ogleda i po indexu nestabilnosti koji će već u subotu ponegde biti veoma visok.

Rizik od toplotnih udara

Početkom sledeće nedelje slabljenjem visinskog ciklona veoma topao vazduh zahvata ceo region i u utorak će maksimumi uglanvom biti između +32 i +26 stepeni Celzijusa, što će uz vrlo visok položaj sunca na horizontu donositi velik rizik od toplotnog udara. Svežije na planinama i uz samo obalu Jadrana.

U utorak posle posle i u noći ka sredi sa premeštanjem slabog, hladnog, fronta treba očekivati jaku destabilizaciju atmosfere uz grmljavinske pljuskove i lokalne vremenske nepogode.

Prema sadašnjim proračunima visine indexa nestabilnosti su jako zabrinjavajući, u koliko front uspe da prebaci dovoljno vlage preko Alpa biće jakih oluja.

Vremenska prognoza za narednu nedelju

U drugom delu sledeće nedelje malo svežije ali dalje toplo i sparno uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, posebno oko sredine sledeće nedelje. Vetar će okrenuti na severozapadni i u zoni pljuskova može biti jak.

Dnevni maksimum i dalje visok ali u granicama proseka za ovaj deo godine i najverovatnije od +25 do +30 stepeni Celzijusa.

Oko 26.06. bi verovatno ponovo barem na kratko postalo ekstremno toplo, dok je pred sam kraj ovog i početkom sledećeg meseca moguće još jedno, prolazno, osveženje. Sumirano, toplo leto dolazi i ne planira da nas tako brzo napusti. Ipak, biće i dalje lokalnih nestabilnosti.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)