NAJTEŽI PACIJENT IMA SAMO 30 GODINA - Doktorka Adžić Vukičević: Brojke su relativne i mogu se lako promeniti

Novosti online

17. 06. 2021. u 08:53

DIREKTORKA Kovid bolnice u Batajnici doktorka Tatjana Adžić Vukičević kaže za RTS da iako je trenutno najmanji broj hospitalizovanih ikada u toj zdravstvenoj ustanovi, brojke su nešto što je relativno i mogu se lako promeniti.

НАЈТЕЖИ ПАЦИЈЕНТ ИМА САМО 30 ГОДИНА - Докторка Аџић Вукичевић: Бројке су релативне и могу се лако променити

Foto Tanjug

Doktorka Tatjana Adžić Vukičević je navela da je trenutno povoljna epidemiološka situacija, kao i da brojevi padaju iz dana u dan.

- Ovo je najmanji broj hospitalizovanih ikada u našoj bolnici, od ovih 75 bolesnika 60 se nalazi u jedinicama poluintenzivnog lečenja, 15 u jedinicama intenzivnog lečenja, a intubirana su tri bolesnika- dodaje Adžić Vukičevićeva.

- Brojke – to je nešto što je relativno i što se može promeniti iz dana u dan, iz sata u sat i to je nešto što nas ne može toliko dovoljno ohrabriti, već nas jačati u našim namerama kako da se borimo i šta da činimo u vezi sa ovom infekcijom- naglašava doktorka.

Ukazala je da većina pacijenata ne zna gde se zarazila, a niko od njih ko trenutno leži u bolnici u Batajnici nije vakcinisan.

- Različitih su starosnih grupa i polova. Trenutno naš najteži pacijent je 1991. godište, ima samo 30 godina, i to je neko za koga smo se borili osam prethodnih dana da ga ne stavimo na respirator i to smo morali da uradimo u nedelju uveče, jer on više nije imao snage da diše- navela je Adžić Vukičevićeva.

Istakla je da je on prethodno bio zdrav momak, bez ijedne pridružene bolesti.

Sve više pacijenata se žali na posledice kovida, a doktorka kaže da dnevno na Klinici za pulomologiju pregledaju od 50 do 70 ljudi.

- Javljaju se različitim simptomima – kratak dah, osećaj nedostatka vazduha, izrazito zamaranje. Polovina njih je post kovid komplikacijama i najčešće viđamo fibroze pluća, bolesnik posle kovida treba još dugo vremena da bude pod budnim okom pulmologa da mu se olakša njegovo disanje- navela je doktorka.

Pored toga, kako kaže, često se žale i na nedostatak kiseonika i da jedan broj pacijenata i po izlasku iz bolnice mora da primaju kiseoničku terapiju.

- Na kraju to su i embolije pluća i tromboze gornjih i donjih ekstrimiteta, kao i izlivi u plućnoj maramici- kaže Adžić Vukičevićeva.

Za kraj, poručila je građanima da imaju priliku da se vakcinišu i da treba da je iskoriste.

- Nikome od nas ne treba da bude teško kada uđemo u neki market, tržni centar, restoran ili neki drugi zatvoren prostor da nosimo masku, jer ćemo na taj način usporiti i umrtviti virus, a i sama vakcina će tome pomoći da konačno se vratimo u normalne životne tokove- zaključila je Adžić Vukičevićeva.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije