NEĆU VIŠE PREDAVATI: Prof. Nenad Prokić tvrdi da nije uznemiravao studentkinje, kaže da je u pitanju hajka

D. MATOVIĆ

17. 06. 2021. u 08:00

U PITANjU je osvetnička kampanja. Uostalom, ja više i ne predajem na Fakultetu dramskih umetnosti, školska godina je završena i posle leta zvanično odlazim u penziju. To sam najavio pre celog ovog slučaja.

НЕЋУ ВИШЕ ПРЕДАВАТИ: Проф. Ненад Прокић тврди да није узнемиравао студенткиње, каже да је у питању хајка

Arhiva

Ovako, za "Novosti", profesor dramaturgije Nenad Prokić (1954) komentariše saopštenje Studentskog parlamenta FDU u kome se tvrdi da je Nastavno-umetničko-naučno veće ovog fakulteta ustanovilo da je on prekršio etički kodeks i pravila ponašanja. Naime, Etička komisija FDU reagovala je na pet prijava za seksualno uznemiravanje od strane Prokića koje se odnose na period od 1997. do 2020, ali je samo jedna mogla biti procesuirana, jer se tiče aktuelne studentkinje.

Profesor, za naš list, pak, kaže da je "reč o starim prijavama a ne novim, kao što izgleda iz objavljenog teksta".

- Nastavno-umetničko veće je odlučilo da se ne primenjuju nikakve sankcije prema meni - tvrdi. - Organizatori hajke su time nezadovoljni i instrumentalizuju studente, iznoseći optužbe iz prijava koje nisu procesuirane, pa prema tome ni meni predočene. Pritom ih koriste kao da su činjenice.

Kada je pre dva meseca obelodanjeno da postoji pet prijava protiv profesora Prokića za seksualno uznemiravanje, on je u izjavi medijima to demantovao. Kazao je da je reč o prijavi "zbog ocene" jedne bivše studentkinje kojoj je "greškom poslao fotografije sa plaže, ali da one nisu neprimerene".

Studentski parlament u svom saopštenju navodi da u prijavama stoji da je Prokić "slao neprimerene fotografije i poruke sa seksualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor, upućivao telefonske pozive sa predlogom za viđanje, pozvao studentkinju u stan na večeru, na hodniku hvatao devojke oko struka i slično. Takođe, u prijavama stoji i da je studentkinje na časovima "dodirivao po leđima i zatezao im zadnji deo brushaltera".

NIJE JEDINI SLUČAJ NA FDU?

DOKAZ da je hajka je to što je samo moje ime procurilo, a ne i drugih profesora - kaže Prokić. On nije naveo na koga od kolega misli i na koje tačno sumnje, ili prekršaje etičkog kodeksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas