ZAJEDNIČKO INVESTIRANJE U PROJEKTE: Proširuje se privredna saradnja Srbije sa Mađarskom

R. Š.

16. 06. 2021. u 21:01

U KIKINDI je u sredu predstavljen Sporazum o saradnji između Trgovinske i industrijske komore Budimpešte i Privredne komore Srbije, čime su partneri iz Mađarske počeli trodnevnu posetu našoj zamlji.

ЗАЈЕДНИЧКО ИНВЕСТИРАЊЕ У ПРОЈЕКТЕ: Проширује се привредна сарадња Србије са Мађарском

Foto: Grad Kikinda

Dokument o saradnji komore iz Mađaraske i Regionalna privredna komora Severnobanatskog upravnog okruga potpisale su prošle godine, u jeku pandemije, i tako potvrdile saradnju koja traje više od 15 godina. Sada je sporazum proširen.

- Najveći izvoz godinama imamo u Mađarsku, uvoz je solidan, ali višestruko manji. Sada možemo da očekivujemo nove investicije i bolji prolazak i ulazak na mađarsko tržište. Budimpešta je veliko tržište, sa 2,5 miliona stanovinika. Otvaraju nam se i mogućnosti za nove investicije, pa smo sa rukovodstvom francuskog “Mekafora” razgovarali o pronalaženju partera na mađarskom tržištu - navodi Tibor Horvat, direktor komore Severnobanatskog upravnog okruga.

I Đerđ Terek, predsednik Mađarsko-srpske trgovinske i privredne komore smatra da zajednički mogu da se realizuju novi projekti i tako da jača ekonomska saradnja dve zemlje.

- Najvažnije da radimo sa srpskim preduzećima, da ona mogu da posluju u Mađarskoj, ali i da mađarska preduzeća mogu da rade u Srbiji- kaže Terek.

Sporazum omogućava zajedničko konkurisanje za sredstva iz fondova EU, a zajednički projekti mogu se finansirati iz budžeta obe države kao i lokalnih samouprava, a za naše gradove i opštine vrlo je interesantna komunalna oblast.

- Mi smo delegirali određene ideje, najviše o komunalnoj infrastrukturi- istakao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest