VELIKA PROMENA ŽIVOTA U SRBIJI KROZ PET MERA: Kako će izgledati mature, ekskurzije, svadbe i izlasci?

Novosti onlajn

15. 06. 2021. u 21:03

KRIZNI štab za borbu protiv korona virusa doneo je juče niz odluka koje bi Vlada Srbije sutra trebalo da usvoji.

ВЕЛИКА ПРОМЕНА ЖИВОТА У СРБИЈИ КРОЗ ПЕТ МЕРА: Како ће изгледати матуре, екскурзије, свадбе и изласци?

Foto: B. Dabić

Dozvoljene su mature, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučilo je i da se dozvole ekskurzije, ali samo u zemlji, produženo je radno vreme ugostiteljskih objekata, iz kojih će se čuti muzika, dozvoljeno je okupljanje ljudi, ali i normalno radno vreme prodavnica. Sve to uz poštovanje epidemioloških mera - nošenja maski i držanja distance. 

Maturske večeri

Dugo očekivana odluka o održavanju matura dobila je zeleno svetlo. Proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja je dozvoljena, uz poštovanje epidemioloških mera, i na mestu gde se proslavlja ne sme da bude više od 500 osoba.

Kako je danas podsetilo Ministarstvo prosvete, one mogu da se organizuju u školi ili u ustanovama iz oblasti kulture i sporta, u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave.

I stariji maturanti, tačnije učenici završnih razreda srednjih škola, maturske večeri osim u školi, mogu da organizuju i u ustanovama iz oblasti kulture i sporta, a dozvoljeno je i u ugostiteljskim objektima ukoliko postoji saglasnost roditelja i zakonskih zastupnika.

- Proslave mature i maturskih svečanosti su dozvoljene, ali u zatvorenom prostoru ne može da se okuplja više od 500 ljudi. Ako je objekat mogao da primi više od 1.000, može da primi 500, dakle popunjenost mora da bude 50 odsto kapaciteta - naveo je juče pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Ekskurzije 

Zeleno svetlo bi trebalo da dobiju i ekskurzije i nastave u prirodi. One mogu da se realizuju od sutra, tačnije od dana donošenja odluke na sednici Vlade Srbije, koja je planirana za sredu 16. jun.

Nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i telekomunikacija preporučilo je organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog, ne manje od 50 odsto.

Preporuka je da se prilikom planiranja i realizacije ekskurzije i nastave u prirodi prednost da učenicima četvrtog i osmog razreda osnovne škole i završnim razredima srednje škole, ali se ističe da ekskurzije učenika završnih razreda srednjih škola ne smeju biti organizovane u inostranstvu, već samo u Srbiji. 

Potrebno je da se poštuju sve mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukom nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije. Takođe, neophodno je da škola donese izmene odgovarajućih školskih dokumenata i uskladi termine, objekte i destinacije realizacije ekskurzija i nastave u prirodi.

Izlasci

Ako sutra Vlada usvoji sve odluke štaba, izlazićemo duže, i uživaćemo u muzici. Odlučeno je da ugostiteljski objekti u zatvorenom mogu da rade do 1 sat iza ponoći, dok otvoreni deo nema ograničeno radno vreme.

- U ovim objektima od sada je dozvoljena i muzika, što je dodatna relaksacija - rekao je dr Gojković.

Svadbe i okupljanja

Odluka o održavanju svadbi još nije doneta, ali dozvoljeno je okupljanje ljudi. Biće moguće okupljanje do 500 ljudi u zatvorenom prostoru.

- Molimo ljude da se, pre no što odu na proslavu, vakcinišu, kako bi sačuvali i sebe, i ljude u svom okruženju - apelovao je pokrajinski sekretar.

Očekuje se da konačna odluka o svadbama bude doneta na sledećoj sednici Kriznog štaba, iako su svi već svesni da se one održavaju. S obzirom na dozvoljen broj okupljanja, i na njima bi trebalo da bude dozvoljeno okupljanje do 500 ljudi.

Inače, po ranijem predlogu o organizovanju svadbi, preporuka je da se izbegava grljenje i ljubljenje sa mladencima.

Naime, od organizatora događaja se očekuje tako da vodi računa i o razmaku među ljudima i stolovima, ali i o njihovom ponašanju: razmak između stolova od najmanje dva metra, za stolom ne može sedeti više od 5 osoba, ukoliko ne postoje stolovi i stolice dozvoljeno je jedno lice na 9 kvadrata, vidno označiti makismalno dozvoljen broj ljudi, distanca od najmanje dva metra prilikom ulaska u objekat, ukidanje podijuma za igru, barijera od pleksiglasa između muzičkog orkestra i publike, izbegavanje čestitanja, grljenja i ljubljenja, onemogućiti švedski sto i omogućiti posluženje za stolom.

Potrebno je obezbediti sve epidemiološko higijenske mera, ali i da se obavezno čuvaju spiskova zvanica i to u roku od najmanje 30 dana.

Kupovina

Prodavnice, odnosno maloprodajne radnje moći da rade svoje redovno radno vreme. Neće više biti ograničene na rad do 22 sata. 

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)