SESTRA BRATU DALA BUBREG I PODARILA ŽIVOT: Prvo uspešno postkovid presađivanje organa u UKC Niš

D. A.

16. 06. 2021. u 10:23

POSLE 16 meseci pauze u Klinici za kardiohirurgiju i transplantaciju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Nišu urađena je transplantacija bubrega.

СЕСТРА БРАТУ ДАЛА БУБРЕГ И ПОДАРИЛА ЖИВОТ: Прво успешно постковид пресађивање органа у УКЦ Ниш

Foto D. Miljković

Milica Pešić (38) dala je bubreg svom bratu Dušanu Dimanjiću (29) i podarila mu nov život. Direktor Klinike profesor dr Dragan Milić kaže da se pacijent oporavlja i da je, prema prvim pokazateljima, transplantacija obavljena uspešno.

- Samo tri dana posle operacije vrednosti kreatinina i uree, parametri koji pokazuju funkciju bubrega, i koje su bile povišene kod Dušana više od 10 puta, u potpunosti su se normalizovale. On će sada imati potpuno normalan život i više mu neće biti potrebne hemodijalize - kazao je, za "Novosti", doktor Milić.

On naglašava da ova transplantacija pokazuje i snagu niškog UKC jer da bi se ovakva operacija uspešno obavila, bilo je neophodno učešće velike ekipe od oko 30 do 40 članova.

Foto UKC Niš

- Zahvalan sam nefrolozima dr Goranu Paunoviću i dr Branki Mitić i njihovoj ekipi na pripremi sestre i brata za transplantaciju, urolozima, koje su predvodili dr Pejić i dr Dinić, vaskularnim hirurzima dr Ilić i dr Periću, kao i ostalim članovima hirurške ekipe sa kojima sam imao zadovoljstvo da radim ovu operaciju, anesteziolozima, koje su predvodili dr Golubović i dr Nenad Jovanović na izvanredno vođenoj anesteziji - nabraja doktor Milić.

Po njegovim rečima, ceo tim koji je obavio transplantaciju, želi Dušanu i Milici sve najbolje.

-Istovremeno molimo sve one koji budu u prilici da pomognu transplantacioni program da to i učine, jer na transplantaciju bubrega u Srbiji čeka više od 1.000 ljudi - podsetio je dr Milić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april