UNHCR: Branka Katić zastupnica za prava izbeglica u Srbiji

Tanjug

14. 06. 2021. u 13:39

AGENCIJA Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) saopštila je da je proslavljena srpska glumica Branka Katić imenovana za UNHCR-ovu istaknutu zastupnicu prava izbeglica.

УНХЦР: Бранка Катић заступница за права избеглица у Србији

Foto: V. Danilov

Kako UNĆR navodi, svojim dosadašnjim javnim angažmanom Branka Katić je pokazala veliku empatiju prema ljudima koji su bili prinuđeni da napuste svoja ognjišta i sigurni su da će u budućnosti zajedno uraditi mnogo na izgradnji boljih uslova za živote izbeglica u Srbiji.

UNHCR ovime započinje seriju događaja i inicijativa koje organizuje zajedno sa svojim partnerima, a koji će svoj vrhunac doživeti na proslavi povodom Svetskog dana izbeglica.

Kao prvi zajednički poduhvat sa Brankom Katić, nastao je kratki video “Izgubljeni snovi” o snovima i nadanjima sirijske dece, prinuđene da odrastaju daleko od kuće, u izbegličkim centrima.

Dokumentarni deo videa postoji odranije i UNHCR ga je već koristio u drugim zemljama, a deo u kome učestvuje Branka Katić nastao je u njenom stanu u Londonu, gde je direktor fotografije bio njen stariji sin Lui, inače student filmske režije.

UNHCR ove godine obeležava 45 godina rada u Srbiji.

- Tokom tih godina agencija je pomagala izbeglicima i raseljenim licima iz različitih krajeva sveta - od sovjetskih izbeglica na početku rada kancelarije u Beogradu, preko ratova u Jugoslaviji tokom devedesetih godina prošlog veka, do najnovije izbegličke krize koja je kulminirala 2015. godine. Zajedničko za sve koji su ostali bez domova je da oni i dalje nisu odustali od svojih snova i nadanja, a cilj UNHCR-a uz pomoć drugih organizacija i istaknutih pojedinaca kao što je Branka Katić, jeste da ovi snovi nikada ne budu izgubljeni - stoji u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)