VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA JUNA: Marko Čubrilo otkrio, nakon vrlo svežeg vremena dolaze nam letnje temperature

Novosti online

14. 06. 2021. u 11:21

PROHLADNO vreme probudilo nas je jutros, a kako prognozira Marko Čubrilo, vremenska prognoza pokazuje da će nas kiša pratiti i narednih dana.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА ЈУНА: Марко Чубрило открио, након врло свежег времена долазе нам летње температуре

Foto: Depositphotos

- Danas će i dalje nad istokom regiona biti veoma vetrovito uz promenjljivu oblačnost, dok će na zapadu uz više sunca vetar biti znatno slabiji. Nad istokom regiona visinski ciklon koji se razvija nad istokom Evrope može usloviti lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova u drugom delu dana. Pljuskovi bi najčešće trebalo da se događaju uz samu granicu sa Rumunijom, posebno nad istokom Banata i istokom Srbije, ali bi se mogli javiti i nad delom središnje i južne Srbije, severom Crne Gore i možda ponegde nad istokom BiH - rekao je Čubrilo.

Vremenska prognoza za sedam dana

Ne očekuju se lokalne nepogode kao ni veća količina kiše. Dnevni maksimum od +15 do +22 stepena Celzijusa. Vetar nad istokom regiona i danas povremeno vrlo jak, severni.

- U noći ka utorku uglavnom vedro uz slabljenje vetra tako da će biti vrlo sveže uz minimume od +6 do +13 stepeni Celzijusa, a ponegde preko 1.000 mnv može biti i prizemnog mraza. Od utorka do četvrtka pretežno sunčano uz slab vetar i porast temperatura, tako da će u četvrtak dnevni maksimumi biti u okviru proseka za ovaj deo godine i trebali bi se kretati od +24 do +28 stepeni Celzijusa.

U četvrtak posle podne nad brdsko-planinskim predelima doći će do lokalne destabilizacije atmosfere uz moguće grmljavinske pljuskove, posebno nad Srbijom, severom Crne Gore i istokom BiH.

Nešto jači uticaj visinskog ciklona biće od petka do nedelje i to negde između juga Bugarske i severa Grčke. Ovo je dosta netipičan položaj visinskog ciklona u ovom delu godine. U petak i subotu moguća češća pojava nestabilnosti nad većim delom Srbije, severom Crne Gore, istokom Hrvatske i istokom BiH. Nad ostalim delom regiona kao i duž obale Jadrana bi se trebalo zadržati suvo.

Vremenska prognoza do kraja juna

- Maksimumi i dalje u okvirima proseka, uglavnom između +26 i +32 stepena Celziijusa, osim na istoku gde se uz više oblaka i česte pljuskove prognozira svežije vreme, posebno u petak. Najtoplije svakako na zapadu i jugu regiona. Vetar slab, osim u zoni pljuskova gde bi na kratko bio jak, severoistočni. U drugom delu vikenda još malo toplije, posebno na istoku dok je oko 21. juna moguće manje osveženje uz češće grmljavinske pljuskove, ovog puta prvo nad zapadom i jugozapadom regiona.

Zatim bi ponovo otoplilo i oko 25. juna bi moglo biti i veoma toplo, dok dugoročna prognoza daje signal za moguće jače osveženje.

Sumirano, posle još dan-dva vrlo svežeg vremena ulazimo u duži period letjih temperatura uz moguće lokalne nestabilnosti, posebno na istoku regiona.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)