EKSKURZIJA OD TRI DANA 16.450 DINARA: Mnoge škole se pripremaju za đačka putovanja od septembra, ponude turističkih agencija već stigle

Lj. Begenišić

14. 06. 2021. u 10:44

VEĆINA škola u Srbiji koje su roditeljima ostale "dužne" novac za rekretivnu nastavu, a deci provod i uživanje, ovih dana taj dug "odrađuju".

ЕКСКУРЗИЈА ОД ТРИ ДАНА 16.450 ДИНАРА: Многе школе се припремају за ђачка путовања од септембра, понуде туристичких агенција већ стигле

Foto N. Živanović

Naime, u jeku su putovanja đaka nižih razreda osnovne škole, za koje su uplate počele još pre godinu i po dana, odnosno pre nego što je epidemija pokvarila sve planove. Cilj je da uplaćeni novac ne propadne, jer deca kada pređu u peti razred neće imati priliku da ovo nadoknade, jer u starijim razredima nema rekreativne nastave. Na najave da će novac biti vraćen roditeljima do 2022. godine niko se mnogo ne oslanja.

Istovremeno, srednje stručne škole i gimnazije uveliko se pripremaju za putovanja u narednoj školskoj godini, pa su roditeljima počele da pristižu uplatnice za rate kojima će biti plaćena putovanja od septembra.

I kao i uvek, deca se raduju, a roditelji kada vide cenu - hvataju se za glavu. Tako je đacima u jednoj beogradskoj gimnaziji stigla ponuda za trodnevnu ekskurziju (dve noći) u Novom Sadu, koja je planirana za septembar - cena 16.450 dinara, plaćanje na četiri rate.

- Prva rata od 4.250 dinara je u junu - kaže otac jedne učenice ove gimnazije. - Deca za taj novac imaju pun pansion, dva noćenja, dva odlaska u diskoteku, obilazak Kovačice, Petrovaradina, Sremskih Karlovaca, Zrenjanina, Palića...

Deca nižih razreda osnovne škole odlaze na rekreativnu nastavu, koja traje uobičajenih sedam dana.

Direktori koji se odlučuju da organizuju putovanja, iako dozvola od Ministarstva prosvete ne postoji, rukovode se time da je reč o uzrastu koji nije u epidemiološkom smislu rizičan, da se epidemija primirila, i da ovo pitanje nije rešeno na sistemski način...

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, rekao je nedavno da je mahom reč o putovanjima ugovorenim još prošle školske godine.

- Turističke agencije u ovom slučaju nisu odgovorne, njima niko nije zabranio rad i one se prema školama ponašaju kao prema svakom drugom klijentu - istakao je Seničić. - Ovde je reč o tome da škole nemaju dozvolu Ministarstva prosvete za izvođenje đačkih putovanja. Direktor je taj koji u ime škole potpisuje ugovor sa agencijom. Neki hrabriji direktori su samoinicijativno odlučili da dozvole putovanja, a drugi se plaše, jer bi u suprotnom mogli da budu smenjeni. Moramo da imamo sistem, pravila koja će svi poštovati i da se to kontroliše. Ovako nema nikakve kontrole.

ODLUKE DONOSI KRIZNI ŠTAB

U Ministarstvu prosvete već duže vreme ističu da je na snazi dopis školama po kome se ekskurzije i nastava u prirodi odlažu do daljeg, odnosno, do stvaranja bezbednijih epidemioloških uslova.

- Sve preventivne, kao i epidemiološke mere zaštite donose se na osnovu preporuka Kriznog štaba - ističu u Ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima