GRMI NA "SLOVENSKOM BRATSTVU": Pripadnici Vojske Srbije na zajedničkoj vojnoj vežbi sa kolegama iz Belorusije i Rusije

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

13. 06. 2021. u 12:19

NA Rajevskom poligonu u blizini Novorosijska na jugu Rusije naredne nedelje počeće aktivna faza vojnih manevara u kojima će učestvovati i srpski specijalci.

ГРМИ НА СЛОВЕНСКОМ БРАТСТВУ: Припадници Војске Србије на заједничкој војној вежби са колегама из Белорусије и Русије

Foto MO RF

U vežbama pod nazivom "Slovensko bratstvo 21" koje su počele 8. juna, a glavni deo scenarija odvija se od 16. do 18. juna, učestvuju elitne jedinice domaćina i predstavnici beloruske i srpske vojske. Ti vojnici i starešine su uvek spremni da se prvi suprotstave ne samo teroristima, već bilo kojem agresoru.

U zajedničkoj vežbi učestvovaće oko sto vojnika i starešina iz specijalne brigade armije Srbije, kao i 350 beloruskih vojnika iz gardijske desantne brigade iz Vitebska, koja je zadužena za specijalne operacije sa 60 jedinica vojne tehnike, kao i više od 500 vojnika gardijsko-desantnog Kozačkog puka. To je jedinica ruskih vazdušno-desantnih snaga specijalizovana za osvajanje planinskih teritorija.

Zadatak ove vežbe je da se harmonizuju dejstva tri prijateljske armije koje će pokazati svoju pripremljenost u krasnodarskom kraju na jugu Rusije. U Ministarstvu odbrane Rusije ističu da se radi o taktičkoj vežbi združenih snaga. Posebno je važno da vojnici iz prijateljskih zemalja u praksi pokažu koliko su spremni da se suprotstave teroristima koji su zauzeli određenu teritoriju. Po scenariju je predviđeno i bojevo gađanje.

Domaći mediji dali su veliki publicitet upravo učešću srpskih i beloruskih vojnika na tim manevrima. Po tradiciji, gosti iz Srbije i Belorusije su dočekani u Novorosijsku hlebom i solju, a orkestar Kozačkog puka odsvirao je himne Srbije i Belorusije.

Foto MO RF

Vežbama rukovodi general-major Nikolaj Čoban, zamenik načelnika Štaba vazdušno-desantnih jedinica Rusije. On je poželeo srpskim vojnicima dobrodošlicu i uspešno ostvarivanje svih postavljenih zadataka na ovim vežbama.

Na početku zajedničkih vežbi uspešno je izveden helikopterski desant. Vojnici su se spuštali iz helikoptera Mi-8 uz pomoć užadi. Vežbe "Slovensko bratstvo" se održavaju od 2015. Prošle godine vojnici iz Srbije nisu učestvovali na vežbama u Belorusiji na poligonu "Brestski". Mediji u Rusiji i Belorusiji objavili su da je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin objasnio da je EU tražila od Beograda da zbog pogoršanja političke situacije u Belorusiji Srbija ne učestvuje. Rukovodstvo Srbije je tada otkazalo sve vojne vežbe i sa drugim stranim partnerima.

NAŠA ZEMLjA DOMAĆIN DVA PUTA

SRBIJA ima odličnu saradnju sa armijama Rusije i Belorusije i učešće na vojnim vežbama se ocenjuje kao višestruko korisno. Srbija je bila domaćin vežbama "Slovensko bratstvo" 2016. i 2019. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas