PANDEMIJA OTEŽALA POLOŽAJ DECE: Žrtve radne eksploatacije su gotovo nevidljive za društvo

Tanjug

12. 06. 2021. u 16:40

PANDEMIJA kovida-19 dodatno je otežala položaj dece koja su žrtve radne eksploatacije, posebno dece koja žive i rade na ulici i učinila ih gotovo nevidljivima za nadležne organe, ali i celo društvo, poručio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada.

ПАНДЕМИЈА ОТЕЖАЛА ПОЛОЖАЈ ДЕЦЕ: Жртве радне експлоатације су готово невидљиве за друштво

Foto: A. S.

Pašalić u saopštenju traži od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da stavi van snage radni nalog upućen pre tri godine svim centrima za socijalni rad u Srbiji prema kojem su, između ostalog, dužni da decu koja žive i rade na ulici, po hitnom postupku oduzimaju od roditelja.

Navodi da je pandemija uvećala rizike koji štete zdravlju i psihofizičkom razvoju dece koja su prinuđena da fizički rade, pre svih, dece na ulici.

- Pandemija je dovela u situaciju da su, u zavisnosti od epidemioloških mera zaštite, bili skoro nevidljivi za društvo u teškoj situaciji - rekao je Pašalić.

On smatra da se rešenje problema sa kojima se suočavaju deca žrtve radne eksploatacije nalazi u utvrđivanju i otklanjanju uzroka zbog kojih su deca izložena fizičkom radu.

- Da li je u pitanju siromaštvo u kojem žive pa na taj način jedino stiču prihode ili je u pitanju zloupotreba dece i trgovina ljudima, svi nadležni organi treba da se uključe u otklanjanje uzroka - istakao je Pašalić.

Naveo je da ne treba zanemariti položaj dece ni u ruralnim sredinama i zloupotrebu njihovog rada u poljoprivredi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju