SRBI SU BILI HRIŠĆANI PRE ĆIRILA I METODIJA: Istoričar Marko Aleksić o životu našeg naroda na području Hrvatske i Crne Gore (VIDEO)

Novosti online

12. 06. 2021. u 16:29

- IZVORI pokazuju da hrišćanstvo postoji ovde kod nas mnogo pre nego što smo mi mislili, to su materijalni tragovi, arheološki dokazi, nedovoljno istraženi. To je period pre dolaska Ćirila i Metodija.

СРБИ СУ БИЛИ ХРИШЋАНИ ПРЕ ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА: Историчар Марко Алексић о животу нашег народа на подручју Хрватске и Црне Горе (ВИДЕО)

Foto: Depositphotos/Ilustracija

Ovo je rekao za emisiju „Srpski sv(ij)et“ arheolog i istoričar, autor knjige „Srpske zemlje pre Nemanjića“ Marko Aleksić.

- Vizantijski car Konstantin Porfirogenit je poznat stolećima u nauci, prošao je sve moguće naučne provere. On je pisac sa namerom da da pouzdane podatke, pisao je 949. godine kao uputstvo za upravljanje Carstvom svom sinu Romanu. Dodatno se svaki izvor u nauci proverava. On opisuje dolazak Srba u sedmom veku u vreme cara Iraklija (610- 641). Kaže da su se oni doselili u okolinu Soluna u mesto Serviju. Zaista to mesto se tako zove i prvi put je zabeleženo u delu Porfirogenita. To je pouzdan podatak gde bi neki lažan izvor pao - rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima „Srbi su, po Porfirogenitu zauzeli veliki deo Dalmacije, pretežno istočne, koji podrazumeva antički pojam od Podrinja i današnje Crne Gore na istoku do nadomak Istre na zapadu, i od Jadrana do Posavine. Zanimljivo je da takav podatak se poklapa sa podacima koji imamo iz kasnijih izvora; ali i jedan raniji, a to su franački anali iz 822. godine,koji potvrđuju posredno Porfirogenitove tvrdnje gde se kaže da su Srbi narod koji drži veliki deo Dalmacije. To nam govori o jednom prostoru koji nam je orijentir gde mi arheolozi možemo tu materijalnu građu da vežemo i da pretpostavimo da može biti vezana za Srbe“.

Višeslav i Radislav su imena prvih poznatih srpskih vladara na ovom prostoru Dalmacije

Gost Nacionalne televizije je tumačio naučne metode koji se koriste da bi se utvrdili pojmovi koje vezujemo za savremeno doba.

- Mi danas imamo najbolje istoričare što je srpska nauka ikada imala, po naučnom standardu. Međutim, fali nacionalna strategija - naglašava Aleksić uz napomenu da nacionalne manjine traže svoje institucije kulture i kod nas, jer imaju nacionalnu strategiju, a da je Srbi još nemaju. - Srbi su jedni od tih slovenskih naroda koji veoma rano stupaju na istorijsku scenu.. Zahvaljujući Porfirogenitu, to su neosporne činjenice. Višeslav i Radislav su imena prvih poznatih srpskih vladara na ovom prostoru Dalmacije. Postoji krstionica na kojoj je ime Višeslava, ona je otkrivena 1853. godine u Veneciji i smatrala se za vrhunski domet civilizacije i kulture jedne hrišćanske tradicije.

Foto: Printskrin

Gost voditelja Velje Čupića je više puta pomenuo jedan od najznačajnijih arheoloških hrišćanskih spomenika kod Srba iz ranog srednjeg veka. On se danas nalazi u Muzeju u Splitu, i smatran je spomenikom hrvatske baštine, ali posle Drugog svetskog rata je dokazano da nije deo hrvatske kulturne baštine, jer su to dokazala iskopavanja u Ninu. Nažalost, niko se nije osvrnuo iz Srbije na te dokaze.

- Srbija se u devetom veku našla pod pritikom Franačke sa zapada, uskoro i Bugarske sa istoka. Važni vladari su u to doba Vlastimir, Mutimir, Strojimir, zatim u desetom veku vladar Časlav Klonimirović je vrlo značajan, jer imamo opis Srbije iz njegovog perioda. Krajem devetog veka imamo epizodu sa ustankom makedonskog, odnosno bugarskog cara Samuila protiv Vizantije - rekao je za gledaoce “Srpskog svijeta” ovaj istoričar i arheolog koji u težište svog istraživanja stavlja upravo period prije Nemanjića.

U tom kontekstu su svakako borbe protiv dominacije Vizantije, gde je značajno ime Jovana Vladimira, vladara srpske oblasti Duklja, koji danas slovi za prvog srpskog svetitelja, ubijenog 1016. godine:

Jedini slovenski etnicitet koji se pominje na prostoru Duklje u ranom Srednjem veku su Srbi

- Vizantijski pisci imaju manir da narode svog vremena poistovećuju sa antičkim narodima. Tako npr. Mađare nazivaju Hunima, Bugare Mizima, Normane Keltima, tako i Srbe nazivaju Tribalima ili Dalmatima, kako koji pisac. Duklju nazivaju Tribalija - pojašnjava Marko Aleksić, dodajući da je to današnji prostor od ušća Bojane do Kotora i u kontinenatlnom delu obuhvata podgoričku kotlinu i nikšićko polje, pri tom u izvorima često stanovnici Tribalije imenuju Srbima.

Značajni su opisi vizantijskih pisaca o periodu vladavine Stefana Vojislava, rodonačelnika dinastije Vojislavljevića, o kojima govori gost Nacionalne televizije vrlo precizno navodeći izvore, i u jednom od njih, izvoru po Jovanu Skilici kaže:

- On naziva stanovnike Duklje Srbima i kaže da su Srbi pustili vizantijsku vojsku da uđe u unutrašnjost i da su je porazili u povratku. Stefan Nemanja je povratio otačastvo svoje i pravu dedovinu svoju - kaže arheolog Aleksić o nemanjićkom pohodu na Duklju, koja je bila u sklopu borbi protiv vizantijskog uticaja.

O objašnjava zašto dolazi do vulgarnih falsifikata i miješanja nekih istoričara Srba sa Hrvatima, čak i na prostoru Duklje:

- Pojam Crvene Hrvatske nije prihvaćen među ozbiljnim naučnicima, on je ekspoloatisan od strane ekstremističkih struja, i koristi se ponovo u kontekstu novih političkih konstalacija.

U tom kontekstu dodaje i sledeće:

- U civilizovanom svetu može samo da ispadne smešan onaj ko tvrdi da su srpski manastiri na Kosovu i Metohiji albanski, a sve freske su pisane staroslovenskim jezikom, ktitorske kompozicije su u kontekstu istorijski činjenica iz srpske istorije. To su tvrdnje koje vređaju zdrav razum i diskvalifikuju osobu koja tvrdi takve besmisilice. To se dešava i u Crnoj Gori, jedan manir dezorjentacije, gde se prepoznaje jedna upadljiva manipulacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)