ZAGORKA DOLOVAC OSTAJE JAVNI TUŽILAC? Otpale četiri prijave na oglas Državnog veća

Tanjug

11. 06. 2021. u 16:12

NA oglas Državnog veća tužilaca za izbor Republičkog javnog tužioca prijavilo se pet kandidata, od kojih samo jedna ispunjava uslove za kandidovanje.

ЗАГОРКА ДОЛОВАЦ ОСТАЈЕ ЈАВНИ ТУЖИЛАЦ? Отпале четири пријаве на оглас Државног већа

Foto Ž. Knežević

Naime, jedan od kandidata je na sopstveni zahtev povukao kandidacionu prijavu, jedna prijava je odbačena kao neblagovremena, a dve kao nepotpune, rečeno je Tanjugu u Državnom veću tužilaca.

Samo prijava aktuelnog Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac ispunjava uslove za kandidovanje, a ona je, inače, u ponedeljak predstavila Program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva za period od 2022. do 2028. godine.

DVT navodi da je prijava Dragane Obrenović iz Užica, odbačena kao neblagovremena, dok je za prijave koje su podneli Svetlana Tekić iz Beograda i Miodrag Mali iz Novog Sada, Komisija DVT za utvrđivanje blagovremenosti i potpunosti podnetih prijava utvrdila da ne ispunjavaju uslove za kandidovanje koji su predviđeni Poslovnikom o radu DVT, a s obzirom da nisu dostavili konkursnu dokumentaciju koja je propisana kao obavezna, shodno članu 50 Poslovnika.

O odbacivanju prijava podnosioci su obavešteni službenim putem uz pouku o pravnom leku u vidu mogućnosti ulaganja prigovora Državnom veću tužilaca u roku od tri dana od dana prijema odluke, napominju u ovom Veću.

Ukoliko prigovori na odluku Komisije budu podneti, o njima će odlučivati Državno veće tužilaca, a zatim Veće utvrđuje rang listu kandidata, pa konačnu rang listu kandidata.

Nakon toga, prema odredbama Zakona o Državnom vecu tužilaca ono utvrđuje listu kandidata za izbor Republičkog javnog tužioca koju dostavlja Vladi.

Republičkog javnog tužioca bira Narodna skupština na predlog Vlade i njegov mandat traje šest godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)