NEBOJŠA STEFANOVIĆ NA POLIGONU "NIKINCI": Ministar prisustvovao noćnom gađanju

Novosti onlajn

11. 06. 2021. u 10:11

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja sa bojevim gađanjem u noćnim uslovima u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci".

НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ НА ПОЛИГОНУ НИКИНЦИ: Министар присуствовао ноћном гађању

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar je najavio i da će, po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u narednim nedeljama biti izvedena jedna od najvećih vežbi koja se u poslednjim decenijama odvijala u Republici Srbiji. 

- Večeras smo u Nikincima imali priliku da vidimo upotrebu naših jedinica koje su, u uslovima smanjene vidljivosti, pokazale da uz savremena optoelektronska sredstva, koja je razvijala i domaća industrija i ona koja smo nabavljali iz inostranstva, možemo da postignemo odlične rezultate - rekao je ministar Stefanović, po završetku dejstvovanja jedinica Vojske Srbije.

Ministar se zahvalio pripadnicima Vojske, koji su upravljajući „Lazarima", „Milošima", BOV KIV-om, tenkovima i „Pasarsima", pokazali koliko uspešno uvežbavanje, modernizacija i opremanje doprinose da budemo sposobni da delujemo u svako doba dana ili noći i da zaštitimo bezbednost Republike Srbije.

- Nemamo uvek novca da kupujemo nešto što stiže iz inostranstva, oslanjamo se u velikoj meri  i ulažemo u naše domaće institute i fabrike, koji mogu da se takmiče i sa onima iz mnogo moćnijih zemalja. Trudimo se da integrišemo sve ono što razviju i proizvedu u naše naoružanje i opremu i da na takav način dobijemo jedinice koje su savremene, efikasne i sposobne da izvrše svaki zadatak – rekao je ministar Stefanović.

Kako je najavio ministar odbrane, po naređenju predsednika Republike Aleksandra Vučića, u narednim nedeljama imaćemo možda i najveću vežbu koja se u poslednjim decenijama odvijala u Republici Srbiji.

- Vežba će biti iz više delova i obuhvatiće i noćno i dnevno gađanje, a u njoj će učestvovati ogroman broj vojnika i biće angažovan ogroman broj sredstava - rekao je Stefanović. 

On se u Nikincima zahvalio i svim ljudima koji su godinama radili na razvoju prikazanih sredstava.

- Hoću da se zahvalim i momcima i devojkama u uniformi koji su noćas pokazali svoju veštinu i znanje u ovoj vežbi i želim im puno uspeha i u vežbama 22. i 27. juna. Uveren sam da će građani Srbije imati priliku da na njima vide kako ozbiljnu, sposobnu i efikasnu vojsku imamo – rekao je ministar Stefanović.

U okviru prikaza na poligonu Nikinci, predstavljeno je dejstvo najnovijih sredstava koja su proizvod domaće pameti, počev od komandno-izviđačkog vozila BOV-KIV, daljinski kontrolisane besposadne platforme „Miloš-N", oklopnog borbenog vozila „Lazar 3" 8X8, preko bespilotne letelice „Vrabac" i pešadijskog naoružanja sa optoelektronskim sredstvima, dok je gađanje ciljeva na zemlji izvršio i „Pasars" na daljini od 1.200 i 500 metara.

Sem sredstava koja su u upotrebi, gađanje je izvršeno i iz sredstava čija su završna testiranja u toku - iz modernizovanog borbenog vozila pešadije BVP M80AB1, topom 20 mm na 1.200 i 500 metara i mitraljezom PKT 7,62mm na 500 metara, i modernizovanog tenka M­84 AS2, stabilisanim DUBS-om 12,7 mm metu na 500 metara iz mesta i pokreta.

Uz ministra odbrane, prikazu u Nikincima prisustvovali su i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave razvoj i opremanje Generalštaba brigadni general Milan Popović, komandant 72. brigade za specijalne operacije Miroslav Talijan i načelnik štaba Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)