PROFESOR DR GORAN TULIĆ: Karlica mora da se operiše od 7 do 14 dana posle povrede

I. Kovačić

12. 06. 2021. u 14:49

OPERACIJA preloma karlice je jedna od najkompleksnijih procedura u ortopedskoj hirurgiji i traumatologiji, kao i uopšte u celoj hirurgiji. Podrazumeva otvorenu hirurgiju na mestu preloma, a zatim se vrlo specifičnim potezima i instrumentima "nameštaju" prelomljeni delovi i fiksiraju odgovarajućom pločom i šrafovima.

ПРОФЕСОР ДР ГОРАН ТУЛИЋ: Карлица мора да се оперише од 7 до 14 дана после повреде

Foto I. Marinković

U intervjuu za "Novosti" profesor dr Goran Tulić, hirurg-ortoped Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da ova vrsta procedure zahteva detaljno poznavanje anatomije, kako koštane karlice tako i vaskularnih, nervnih i mekotkivnih struktura i organa u karličnoj duplji. Oni su često pri prelomu karlice povređeni i izmešteni sa anatomskih pozicija. Uz sve to hirurg mora da ima i izuzetnu tehniku.

- Zato se povrede karlice smatraju jednim od najsloženijih povreda u ortopedskoj hirurgiji. Najčešće nastaju dejstvom jake sile, odnosno posledica su saobraćajnih udesa u 60 odsto slučajeva, pada sa visine u 30 odsto situacija, kao i drugih mehanizama koji podrazumevaju dejstvo jake sile, poput industrijske nesreće, ustrelne i eksplozivne povrede.

* Da li do preloma karlice može da dođe kod starijih osoba, kao posledica krtih kostiju?

- Naravno, najčešće usled pada. Inače, prelomi karlice predstavljaju tri odsto svih preloma. Značajno je da su kod politraumatizovanih pacijenata, dakle onih sa višestrukim povredama, oni zastupljeni u čak 25 odsto slučajeva. Pri tome kod teških povreda, osim preloma kostiju karlice, može doći i do udruženih povreda unutrašnjih organa u karlici, kao i krvnih sudova i nerava. Upravo to su razlozi zbog čega je od velike važnosti pravovremena i adekvatna medicinska intervencija.

* Na koje načine se sve može sanirati takav prelom?

- S obzirom na veliki broj politraumatizovanih pacijenata sa prelomima karlice, koji su često životno ugroženi, primarno se primenjuju mere stabilizacije opšteg stanja pacijenta. Sami prelomi karlice mogu da se saniraju neoperativno ili operativnim zahvatom, u zavisnosti od vrste preloma.

* Izbor metode zavisi od vrste preloma?

- Ukoliko se radi o stabilnom prelomu karlice, metoda izbora je neoperativno lečenje. Kod nestabilnih preloma karlice najčešće je neophodno operativno lečenje, a u zavisnosti od opšteg stanja pacijenta odlučujemo se ili za spoljašnju fiksaciju preloma ili za definitivno zbrinjavanje hirurškom unutrašnjom fiksacijom preloma.

* Šta podrazumeva neoperativno lečenje?

- Kod takozvanih stabilnih preloma karličnog prstena to podrazumeva mirovanje u postelji uz lekove protiv bolova i zgrušavanja krvi i fizikalnu terapiju po protokolu za tip povrede. Pacijenti se podižu na noge, osposobljavaju za hod uz pomagala i na taj način im se sprečavaju upale pluća i urinarne infekcije.

* Kada se nosi spoljni fiksator preloma?

- Spoljašnjim fiksatorom se stabilizuju prelomi kod pacijenata koji su po prijemu u teškom opštem stanju, sa udruženim povredama drugih organskih sistema i koji su životno ugroženi. Nekada se spoljašnji fiksator plasira kao privremena metoda do stabilizacije opšteg stanja pacijenta nakon čega se odlučujemo za konverziju u otvorenu hiruršku fiksaciju koja je i najteža. Bitno je da napomenem da se prelomi karlice, takođe, mogu lečiti i koštanom trakcijom. To je metoda kojom se istezanjem kapsularnih i ligamentarnih struktura koje se pripajaju na koštanim strukturama karlice vrši indirektna repozicija koštanih fragmenata.

* Koje su posledice preloma karlične kosti?

- Stabilni prelomi karlice uglavnom dobro zarastaju. Kod nestabilnih, kao što smo pomenuli, može doći do ozbiljnih komplikacija koje uključuju unutrašnje krvavljenje, oštećenja unutrašnjih organa i infekcije. Ukoliko se ove povrede leče pravovremeno i uspešno, očekuje se dobro zarastanje. Optimalno vreme za operativno lečenje ovakvih preloma je od 7 do 14 dana od povrede, nakon čega počinje zarastanje i stvara se fibroza, što dodatno komplikuje hirurški zahvat.

* Za koje vreme može da se očekuje potpuni oporavak?

- Nakon operacije veoma u važne fizikalna terapija i rehabilitacija. Ona je ključna da bi se ponovo ojačali mišići i povratila pokretljivost zglobova. Bol, smanjena pokretljivost i seksualna disfunkcija mogu da budu posledice oštećenja nerava i unutrašnjih organa pri samoj povredi karlice.

INVALIDITET

* Šta ako ne dođe do pravovremenog i odgovarajućeg zbrinjavanja preloma karlice?

- Kod nelečenih nestabilnih preloma karlice dolazi do hronične nestabilnosti karlice. Takvo stanje ostavlja visoku stopu invaliditeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas