INDIJSKI SOJ KORONE U REGIONU: Na skupu o zdravlju direktor SZO Kluge upozorio da borba sa kovidom nije gotova

B. R.

08. 06. 2021. u 11:00

BORBA sa koronom još nije završena iako su epidemiološki pokazatelji dobri. Sa 162 nova slučaja infekcije za dan na 8.552 testiranih primičemo se cilju - manje od 100 zaraženih dnevno. Činjenica da je indijski soj virusa, za koji se sumnja da zaobilazi imunitet stečen i vakcinacijom i preležanim kovidom, potvrđen je i u Makedoniji, a odranije i u gotovo svim zemljama u okruženju - Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji, kod epidemiologa produbljuje oprez.

ИНДИЈСКИ СОЈ КОРОНЕ У РЕГИОНУ: На скупу о здрављу директор СЗО Клуге упозорио да борба са ковидом није готова

PCR testiranje na grčkoj granici / Foto AP

Da ni cela Evropa još nije dobila bitku protiv virusa korona objavio je u ponedeljak i dr Hans Kluge, direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, na video-konferenciji Roadmap for Health in Western Balkans 21-25 na kojoj je učestvovao i ministar zdravlja Srbije dr Zlatibor Lončar.

Direktor SZO rekao je da sada sve zemlje Starog kontinenta moraju biti solidarne i zajednički raditi na ubrzanoj i širokoj imunizaciji građana, dok je evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji istakao da nakon pandemije, u javnom zdravlju ali i u svim drugim oblastima više ništa neće biti isto. Varhelji je najavio i program podrške zdravstvenim sistemima zemalja Jugoistočne Evrope u vrednosti od 28 milijardi evra, do 2025. godine, u cilju prevazilaženja posledica pandemije i dodatnog unapređenja.

Bitku sa koronom u Srbiji je u ponedeljak izgubilo još sedam pacijenata, dok je na respiratorima 28. Iako i ovaj treći talas korone definitivno posustaje, lekari upozoravaju da je oprez još neophodan, a naročito povećanje obuhvata vakcinacijom.

DVE TRUDNICE POZITIVNE

OD početka ovog meseca u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović" porođene su dve kovid-pozitivne trudnice, potvrdila je u ponedeljak načelnica dr Slađana Mihajlović.

- Zato što i dalje imamo kovid-pozitivne, trudnice moraju da se čuvaju, da koriste sve zaštite. Naravno, mi apelujemo da se vakcinišu - rekla je dr Mihajlovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna