SVE O "BALKANSKOM MONSUNU" KOJI NAM STIŽE: Vremenska prognoza za leto - meteorolog objasnio kakve nas temperature čekaju

Novosti online

06. 06. 2021. u 18:39

METEOROLOG Vladimir Đurđević objasnio je kakve nas vremenske prilike očekuju u junu, šta je balkanski monsun, kao i kakvo je leto pred nama.

СВЕ О БАЛКАНСКОМ МОНСУНУ КОЈИ НАМ СТИЖЕ: Временска прогноза за лето - метеоролог објаснио какве нас температуре чекају

Foto: Depositphotos/Printscreen/windy

Meteorolog ističe da se u junu očekuju ekstremne količine padavina, kao i leto nešto toplije od prosečnih vrednosti.

Na pitanje da li nam zaista stiže balkanski monsun, meteorolog odgovara da taj izraz ne treba bukvalno shvatati.

- Balkanski monsun nije baš monsun, nego meteorolozi tako nazivaju vlažniji deo leta, ali to je više poštapalica nego što je stvarno monsun kao onaj koji postoji u Aziji. Jun mesec je mesec kada svakog dana postoji šansa da dođe do nakon nevremena. Ja bih za svaki dan stavio da bude na snazi žuti meteo-alarm - rekao je Đurđević.

- Juče je u Austriji bilo nevreme koje se približava nama i zahvatiće najviše zapad i jugozapad zemlje - dodao je meteorolog. 

U četvrtak se očekuje naoblačenje sa kišom, ali sve je to uobičajeno jer jun je uglavnom takav, nestabilan sa puno obilnih i naglih pljuskova.

- Klima je promenjena tako da je ova situacija sa junskim olujama je malo rizičnija nego pre, ima u atmosferi više vodene pare, tako da su i oluje izvesnije. Ovo leto će biti stepen do dva toplije. Jul i avgust su meseci kada možemo da očekujemo toplotne talase sa temperaturama iznad 35 i 36 stepeni - rekao je Đurđević.

Dodao je da se ne može još uvek govoriti o količini padavina tokom leta. Očekuje se promenjena klima i malo više temperature, dok će u junu biti ekstremnih padavina, to je nešto što treba izdvojiti, kaže on.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo