POZNATI METEOROLOG DAO PROGNOZU ZA JUN: Neće vam se svideti

Novosti onlajn

06. 06. 2021. u 14:10

DANAS nad većim delom regiona sparno i nestabilno uz grmljavinske pljuskove, a ponegde može biti i lokalnih nepogoda.

ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ ДАО ПРОГНОЗУ ЗА ЈУН: Неће вам се свидети

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Sutra nestabilno nad središnjim predelima, a zatim sredinom nedelje uglavnom suvo i umereno toplo.

Destabilizacija najverovatnije ponovo od četvrtka.

Oko 15.06. moguće prolazno, nešto osetnije osveženje, nakon čega bi moglo biti stabilnije i toplije.

Za sada nema najava za jači, topao, talas.

Danas umerneo do znatno oblačno i nestbilno uz pojavu grmljavinskih pljuskova. U prvom delu dana nestabilnosti češće nad severnim predelima, a posle podne i rano uveče i nad ostalim. Najmanje nestabilnosti na krajnjem severu i jugu regiona. Ponegde će biti uslova i za vremenske nepoogode, posebno tamo gde se pljuskovi jave između 13h i 17h kada će enegije u atmosferi biti najviše.

Sutra će se vlažan i nestabilan vazduh pomerati ka središnjim i južnim predelima regiona, dok će na severu biti stabilnije. To znači da će sredinom danna i posle podne nad brdsko-planinskim predelima, posebno BiH, Crne Gore i juga Srbije biti jakih konvektivnih razvoja uz grmljavinske pljuskove i verovatnoću pojve lokalnih, vremenskih, nepogoda. Uz obalu Jadrana i u njegovom zaleđu uglavnom suvo.

Foto: K. Mihajlović/Depositphotos

Dans vetar slab, a u zoni pljuskova prolazno jak do olujan severni,a sutra severni i severoistočni slab do umren, a u zoni pljuskova prolazno jak i olujan.

Od utorka do četvrtka nad najvećim delom regiona jutra prijatno sveža, na planinama i prohladna, a tokom dana pretežno sunčano i umereno toplo bez vrućine. Jutarnji minimum od +9 do +17 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum uglavnom od +23 do +27 stepeni Celzijusa, u zaleđu Jadrana ponegde oko +29,a na višim planinama do +21 stepen Celzijusa. Vetar će biti slab, severni

Od četvrtka posle podne se računa na novu destabilizaciju atmosfere uz češču pojavu grmljavinskih pljuskova, ali tek za nekoliko dana će se sa većom sigurnošću moći uraditi procena tog perioda.

Krajem sledeće nedelje verovatno i malo svežije uz maksimume od +19 do +25 stepeni Celzijusa, ali generalno narednih nedelju dana temperature bez bez veće promene.

Oko 15.06, deo članova na oba niza ima signal za moguće osetnije ali prolazno osveženje, nakon čega bi usledila stabilizacija i otopljenje, poslebno od 17.06. do oko 21.06. na šta upućuje i cluster ECMWF-a.

Posle tog datuma bi ponovo moglo osvežiti.

Sumirano, danas obratite pažnju jer osim grmljavinskih pljuskova može biti i vrlo jakih, lokalnih, nepogoda uz obilnu kišu, olujan vetar i pojavu tuče/grada.

Sutra ta opasnost takođe postoji ali se premešta nad brdsko-planinske oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju