OD "BITLSA" DO "TAMO DALEKO": Srpski i britanski vojni orkestri oduševili Beograđane, uživanje uz muziku kao pre korone (FOTO/VIDEO)

Novosti online

05. 06. 2021. u 23:56

UMETNIČKI ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Gudački orkestar Grofice od Veseksa održali su večeras zajednički koncert ispred Kulturnog centra Beograda.

ОД БИТЛСА ДО ТАМО ДАЛЕКО: Српски и британски војни оркестри одушевили Београђане, уживање уз музику као пре короне (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Posebno inspirisani vojni muzičari, izveli su splet svetski poznatih hitova, popularne kompozicije filmske i umetničke muzike srpskih, britanskih i internacionalnih autora, kao i čuvene i uvek rado slušane srpske vojne marševe, ali i tradicionalne britanske melodije.

Za dirigentskom palicom smenjivali su se Katarina Božić, major Igor Mitrović iz Ansambla "Binički" i gošća iz Ujedinjenog Kraljevstva, kapetan Sara Marinesku, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Mnogobrojni prolaznici na početku pešačke zone Knez Mihailove ulice i Trga Republike, zastajali su i začas postali oduševljena publika koja je aplauzom nagradila svaku od izvedenih melodija.

S posebnim oduševljenjem uživalo se u hitovima grupa Kvin, Aba i Bitlsi, muzici iz filmova o Džejmsu Bondu, kolažu srpske tradicionalne muzike i uvek rado slušanim "Tamo daleko" i "Pukni zoro".

U redovima srpskih i britanskih vojnih muzičara, jedna violina bila je u rukama ambasadorke Velike Britanije Šan Maklaud, koja im se pridružila u izvođenju nekoliko numera.

Da je večerašnji koncert dva vojna orkestra ono što je nedostajalo građanima Beograda tokom epidemije koronavirusa govori i Beograđanin Relja Ćurčin.

- Oduševljen sam, lepo, prelepo, posle ove korone da čovek može da jedan koncert pod vedrim nebom ovako sluša - rekao je.

Među spontano okupljenom publikom bilo je i onih koje je ovaj koncert podsetio na nastupe koji se održavaju na ulicama svetskih metropola.

- Ulepšalo mi je veče. Fenomenalno je, kad god sam putovala u bilo kojoj svetskoj metropoli ovo je uobičajena stvar i volela bih da to bude i u Beogradu - rekla je Nataša iz Beograda.

U publici su se našli i poznavaoci i poštovaoci rada Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", poput beograđanke Svetlane Blagojević.

- Koncert mi se jako dopada. Vidim da je na repertoaru popularna muzika, to nama odgovara, malo nas uveseljava. Ja sam tu slučajni prolaznik, volela bih da bude stalna praksa, a već oni imaju svoje koncerte koliko znam i na Kalemegdanu i tako dalje, pošto pratim rad ansambla "Stanislav Binički"- rekla je Blagojević.

Organizatori i pokrovitelji ovog jedinstvenog muzičkog dešavanja su Ministarstvo odbrane i britanska ambasada u Beogradu, u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda.

Nadahnuti nastup Umetničkog ansambla "Stanislav Binički" i Gudačkog orkestra Grofice od Veseksa predstavlja nastavak saradnje vojnih orkestara Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva koja je započeta još pre nekoliko godina.

Tom prilikom je Umetnički ansambl "Stanislav Binički" ugostio kolege iz Orkestra divizije Princa od Velsa, podseća se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju