"BEBAC" PREMIJERKI BRNABIĆ: Pozdravljamo prve izmene zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Novosti online

05. 06. 2021. u 11:15

ZAKON o finansijskoj podršci porodici sa decom od početka same primene, sada već davne 2018. godine, ugrozio je egzistenciju brojnih porodica u Srbiji, kao što smo Vam to i na našem prvom sastanku iste godine najavili, prenosi sajt "Bebac".

БЕБАЦ ПРЕМИЈЕРКИ БРНАБИЋ: Поздрављамо прве измене закона о финансијској подршци породици са децом

Foto Tanjug

Njihovo saopštenje upućeno premijerki Ani Brnabić prenosimo u celosti.

- Skrenuli smo pažnju u više navrata na sve sporne odredbe ovog Zakona, na neustavnost pojedinih odredbi, kao i na kršenje Međunarodne konvencije o zaštiti materinstva.

Želimo ovom prilikom da pozdravimo prve izmene Zakona koje su donete i koje će ispraviti nepravdu većem broju roditelja u Srbiji. Znamo da bez Vaše pomoći i zajedničke saradnje ne bi ni sada nakon toliko vremena uspeli da dođemo do prvih važnih izmena. Od početka primene izmenjenog Zakona više nijedna mama u Srbiji neće dobiti naknadu manju od minimuma, što je velika i važna stvar, posebno za majke koje su se ostvarile u ulozi roditelja iz radnog odnosa, a nisu imale 18 meseci vezanog radnog staža. I dalje smatramo da je ovaj perod od 18 meseci dugačak i suprotan Konvenciji o zaštiti materinstva, te očekujemo da se u novim promenama i ova stavka izmeni i da se obračunski period skrati na 12 meseci, kako je i bilo u prethodnom zakonskom rešenju.

Izmene će ispraviti veliku nepravdu prema roditeljima dece sa smetnjama u razvoju i mamama koje su poljoprivredne osiguranice, a Zakonom su bile diskriminisane. Posebno pozdravljamo i to što ste imali sluha za problem žena koje zarađuju više od tri prosečne zarade, pa će nove izmene Zakona vratiti gornji limit na pet prosečnih plata, umesto sadašnje tri, o čemu smo razgovarali i na poslednjem zajedničkom sastanku u aprilu ove godine.

Imamo i Vaše čvrsto obećanje da ćete u narednom periodu pronaći rešenje za mame preduzetnice, posebno uzevši u obzir to da je vlada naše zemlje usmerena na podsticanje preduzetništva. Mame preduzetnice neopravdano su svrstane u kategoriju žena koje imaju pravo na ostale naknade po osnovu rođenja deteta, a ne na naknadu svoje zarade, čime su stavljene u lošiji položaju u odnosu na mame koje su u radnom odnosu. 

Očekujemo da u nastavku saradnje i dijaloga rešimo i ostala pitanja roditelja, pre svega i dalje velikog kašnjenja naknada zarada na trudničkom bolovanju. 

Pozdravljamo Vaše zalaganje za roditelje koje je dovelo do prvih konkretnih izmena koje su u interesu roditeljstva u Srbiji!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)