"KOSOVO I METOHIJA SU NAŠ JERUSALIM": Patrijarh Porfirije - Ne namećite rešenje koje prihvata nezakonito otcepljenje

Novosti online

05. 06. 2021. u 08:22

NjEGOVA Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, zajedno sa preosvećenom gospodom episkopima: banjalučkim Jefremom, bačkim Irinejem i raško-prizrenskim Teodosijem, primio je 4. juna 2021. godine, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu g. Miroslava Lajčaka, specijalog predstavnika Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine, i g. Metju Palmera, specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan.

КОСОВО И МЕТОХИЈА СУ НАШ ЈЕРУСАЛИМ: Патријарх Порфирије - Не намећите решење које прихвата незаконито отцепљење

Foto: SPC

U dugom i otvorenom razgovoru predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država su upoznali Svetejšeg Patrijarha i arhijereje sa aktivnostima koje preduzimaju radi nastavka dijaloga između predstavnika Beograda i Prištine.

Istakli su i da se angažuju i na rešavanju problema na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje vezano za status i imovinu manastira Visoki Dečani, za zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život Srpske Pravoslavne Crkve i vernog naroda na Kosovu i Metohiji.

Posebno su istakli da su drevni manastiri, kao što su Visoki Dečani, Gračanica i drugi, za njih živi organizmi, a ne samo spomenici kulture i da tako treba i da ostane. Naglasili da oni ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa Njegovom Svetošću i arhijerejima svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje.

Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije i episkopi su zahvalili predstavnicima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država na angažovanju, koje može bitno da olakša težak život sveštenstva, monaštva i srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Njihovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, doživljavamo kao jevanđelsku, jer kao hrišćani, svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg i stoga smo uvek spremni na dijalog. Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti - poručio je Patrijarh i istakao da nije nepoznanica da Vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje, što ubedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen UNESKU i svakodnevne teškoće naše Crkve i naroda širom južne srpske pokrajine.

Najviši predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve su podržali dijalog, ali ne pod uslovom da na bilo koji način ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, vernog naroda i države Srbije. Stav Srpske Pravoslavne Crkve je dobro poznat: radi se o nezakonitoj secesiji dela teritorije i ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju.

Patrijarh Porfirije je izneo stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu Evropske unije, gde granice omekšavaju i postaju manje važne. Srpski arhijereji su naglasili zabrinutost zbog odnosa prištinskih vlasti prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi koja dosledno poštuje tamošnje zakone:

- Očekujemo da institucije poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet, i poreklo naših svetinja - istakao je patrijarh Porfirije i naročito ukazao da Crkvu ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, nego verni narod koji je prognan iz svojih kuća i koji ne vidi mogućnost da ostvari svoja imovinska prava ukoliko to ne može i širom kulturnog sveta poznati manastir Visoki Dečani uprkos pravosnažnim presudama pravosudnih organa. Kosovo i Metohija su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija za Srpsku Pravoslavnu Crkvu ono što je Vatikan za Katoličku Crkvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije