KARADŽIĆ BEZ NOVCA I VEZA SA BLIŽNJIMA: Prvi dani bivšeg predsednika RS u britanskom zatvoru

S. S. R. - S. J. M.

05. 06. 2021. u 11:04

BIVŠI predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić provodi prve dane u zatvoru na ostrvu Vajs na jugu Engleske, gde je iz Sheveningena prebačen na izdržavanje doživotne kazne, gotovo u potpunoj izolaciji.

КАРАЏИЋ БЕЗ НОВЦА И ВЕЗА СА БЛИЖЊИМА: Први дани бившег председника РС у британском затвору

Foto AP

Novca nema, jer mu uprava još nije pretvorila evre u funte, a nije mu odobrena ni lista brojeva telefona kako bi mogao da kontaktira sa advokatima, rođacima i prijateljima. Uspeo je da se javi samo ćerki Sonji.

Iako je u Engleskoj tek desetak dana, ovo su pokazatelji da će Karadžić služiti kaznu pod vrlo teškim uslovima, izolovan od svih, jer je to jedini način da ga zaštite od brojnih islamista koji su takođe u ovom zatvoru. Baš na to ukazivala je njegova odbrana, pokušavajući da objasni da Velika Britanija nije dobro mesto za izdržavanje kazne, ukazujući na slučaj srpskog generala Radislava Krstića koji zamalo da nije ubijen, nakon što mu je žiletom stavljenim u četkicu za zube prerezan vrat. Posle napada na njega i ukupno pet promenjenih kaznenih ustanova u Britaniji, i lažiranja izveštaja britanskih vlasti o njemu, on je prebačen u Poljsku.

Karadžićev branilac Goran Petronijević rekao je, za "Novosti", da je njegov klijent zatvorskoj upravi dao brojeve telefona trojice advokata i još pet drugih bliskih ljudi koje bi mogao da zove iz zatvora.

- Mislim da mu to još nije odobreno. On je osoba izuzetnog bezbednosnog rizika i biće veliki problem čuvati ga u britanskom zatvoru u kojem ima mnogo islamskih fanatika. Na stranu loši uslovi koji su u tom zatvoru. Uprava će sigurno pokušati da ga čuva izolacijom, što znači da neće imati normalan tretman niti kontakte sa drugim ljudima - objasnio je Petronijević.

O odnosima suda u Hagu, juče je govorio i predsednik Aleksandar Vučić, koji je najavio da će 8. juna učestvovati na redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, a istog dana će biti izrečena i presuda generalu Ratku Mladiću. On je rekao da se nada da će mu biti "omogućeno da se virtuelno uključi u rad sednice, a ako ne da će pokušati da ode u Njujork, jer ima pravo da prisustvuje uživo".

- Na toj sednici srpsko rukovodstvo će biti kritikovano zbog nepoštovanja Mehanizma, zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića, koje Hag traži zbog nepoštovanja suda - rekao je Vučić, i dodao da "sami procenimo da li je slučajno da je sednica SB UN i presuda Mladiću u istom danu".

Kako je objasnio, tužiocu Seržu Bramercu je omogućeno da se obrati virtuelno, video-konferencijom na sednici, a, zasada, njemu nije.

- Srbi su u Hagu osuđeni na 1.138,5 godina robije, a Bošnjaci na 42 godine. Haški tribunal nije dostavljao, sem u jednom slučaju, srpskim sudovima mogućnost da sude, a ideja je bila da najveći broj suđenja bude ispostavljen sudovima u regionu. Ukupno 13 takvih slučajeva dodeljeno je BiH, i to mnogo ozbiljniji slučajevi od Jojića i Radete, jer su u njima Srbi ubijani na zločinački način - istakao je Vučić, ukazujući na to kakav je to vid poverenja "kada neće da dozvole sudovima u Srbiji da sude po jednom gotovo beznačajnom predmetu u odnosu na predmete koji optužuju pojedince za izvršena najteža krivična dela protiv pripadnika srpskog naroda, a koji su dati sudovima u regionu".

On je najavio zanimljivu raspravu na sednici SB UN koja, kako je rekao neće biti "nimalo laka za nas, ali ni za one, koji misle da je politika sile ispred pravnih argumenata".

Surovo ozloglašeni zatvor na britanskom ostrvu Vajt, Foto Vikipedija

MLADIĆ NEĆE BITI SAM U SUDNICI

RATKO Mladić će, prema informacijama Tanjuga, 8. juna prisustvovati izricanju drugostepene presude koji će objaviti Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu. On će biti bez svojih branilaca Branka Lukića i Dragana Ivetića, koji nisu u mogućnosti da pristupe sudu u Hagu, niti da izricanje presude isprate video-vezom. Zbog izostanka branilaca, Žalbeno veće je odlučilo da Mladiću, samo za ovo ročište, postavi advokaticu Petu Luize Bagot koja će prema odluci veća zastupati Mladićeve interese, saopšteno je juče iz Mehanizma.

Foto: Printskrin

SVI OSIM SRBA OSLOBAĐANI REDOM

U Hagu su pravosnažno oslobođeni optuženi za najteže zločine - Ramuš Haradinaj, Naser Orić i Ante Gotovina. Sa sve tri teritorije na kojima su i Srbi teško stradali, a ne samo Albanci, Bošnjaci i Hrvati, svi oni koji su prikazivani kao počinioci takvih zločina i za koje su postojale teške optužnice, pravosnažnom presudom su oslobođeni - istakao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)