INDIJSKI SOJ VEĆ NA GRANICI: Dr Radmilo Petrović smatra da je 50 odsto vakcinisanih malo za kolektivni imunitet

B. RADIVOJEVIĆ

03. 06. 2021. u 09:34

INDIJSKI soj korone, koji je do sada registrovan u više od 60 zemalja, za koji se sumnja da može da probije imunitet stečen vakcinacijom ili prirodnim putem, "steže obruč" i oko Srbije. U sredu je ova varijanta korone potvrđena u Hrvatskoj, pre pet dana u Mađarskoj, a ranije i u Austriji i Sloveniji.

ИНДИЈСКИ СОЈ ВЕЋ НА ГРАНИЦИ: Др Радмило Петровић сматра да је 50 одсто вакцинисаних мало за колективни имунитет

Foto Tanjug

Epidemiolog dr Radmilo Petrović za "Novosti" kaže da je vrlo verovatno indijski soj stigao i kod nas, iako u laboratoriji zvanično još nije detektovan. Uz dobar, ali još nedovoljan odziv na imunizaciju, i sve relaksiranije protivepidemiske mere, to je za dr Petrovića argument na osnovu kojeg tvrdi da "pobeda nad kovidom 19 još nije čak ni na vidiku".

Indijski soj je, prema rečima našeg sagovornika, antigeno izmenjen, i verovatno može da izazove obolevanje i zaštićenih.

- To svakako može da se očekuje, ali u jednocifrenom procentu, a možda i kod svega dva-tri odsto vakcinisanih i onih koji su preležali ovu zaraznu bolest - kaže dr Petrović. - Više me brine to što su svi požurili sa opuštanjem. Virus je malo posustao, ali to ne znači da treba da "olabavimo" potpuno. Kod nas je dopuštanje aktivnosti u zatvorenom: kongresa, bioskopa, seminara, po mom mišljenju bilo ono što je prevagnulo da kažem da je previše popuštanja mera. Sa tim je trebalo sačekati, bez obzira na to što smo svi odavno i umorni od ove atmosfere i nestrpljivi.

Cilj koji je postavljen - da do 21. juna dostignemo 50 odsto vakcinisanih u populaciji odraslih bar jednom dozom, po mišljenju dr Petrovića, ipak, nije bedem koji može da zaustavi virus.

- Mnogi licitiraju sa procentima: 40, pa 55, pa 70, a iz iskustva u suzbijanju ranijih epidemija difterije, velikog kašlja i drugih, znam da treba da bude 80 odsto vakcinisanih da bi se zaraza stavila pod kontrolu - objašnjava dr Petrović. - Mi ne znamo da li je asimptomatski preležanom infekcijom imunitet steklo 10 ili možda 25 odsto i zato je teško odrediti granicu posle koje epidemiju stavljamo pod kontrolu.

Foto Printskrin

Taj bedem svakako nemamo kada je vakcinisan svaki drugi odrasli, uveren je dr Petrović. Pogotovo ne ako je tek "napola zaštićen" samo jednom dozom.

- Ne samo što nije dovoljno da se vakciniše 50 odsto odraslih, nego se procenat imunizovanih mora računati uključujući i decu - objašnjava naš sagovornik.

IMUNITET MORA DA SE ODRŽAVA

IMUNITET će, upozorava dr Petrović, morati da se održava:

- Ceo svet sada žuri da brzo postignemo kolektivni imunitet, a manje smo usredsređeni na činjenicu da bez njegovog održavanja revakcinalnim dozama nema govora o gašenju pandemije. I za vreme morbila i variole vere radila se revakcinacija sa jednom ili više doza, u različitim vremenskim razmacima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a