ISTORIJSKI DODATAK - RUSKA TROJKA NOVE UMETNOSTI: Treća generacija iznedrila velike slikare: Igora Vasiljeva, Leonida Šejku i Olju Ivanjicki

Vojislava Spasojević Crnjanski

04. 06. 2021. u 17:14

RUSI SU "ODGOVORNI" i za razvoj stripa u Srbiji. Među autorima najpoznatiji je Đorđe Lobačev (Jurij Pavlovič). On je autor prvog domaćeg stripa na nacionalnu temu - "Hajduk Stanko". Slede "Baš Čelik", "Čardak ni na nebu ni na zemlji", "Ženidba cara Dušana", "Baron Minhauzen", "Čarobnjak iz Oza"... Popularnost likova koje je stvorao nadmašivali i mnoga slavna imena američke produkcije, a dosta beogradskih stripova tada je objavljeno širom Evrope.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - РУСКА ТРОЈКА НОВЕ УМЕТНОСТИ: Трећа генерација изнедрила велике сликаре: Игора Васиљева, Леонида Шејку и Ољу Ивањицки

Olja Ivanjicki i Leonid Šejka

Posle rata je proveo nekoliko meseci u pritvoru, jer je sarađivao sa pronedićevskim dnevnim listovima. Ipak, 1966. nacrtaće prvi sovjetski strip - "Uragan dolazi u ponoć"! Pošto nije imao jugoslovensko državljanstvo, Lobačev se posle rata opredelio za sovjetsko. Već 1949. morao je da spakuje kofere i ode u Rumuniju, a posle Staljinove smrti u Lenjingrad.

U vreme kada je i treća generacija "belih" Rusa odavno već asimilovana, Rusi su Srbiji ostavili imena troje velikih slikara. Jedan je Igor Vasiljev, rođen u porodici ruskih emigranata Valentine Justinove i Alekseja Vasiljeva. Slikarstvom se bavio odmalena. Posle odlaska sa Likovne akademije i sukoba sa kulturnim establišmentom, kao "narodni neprijatelj" proveo je godinu dana u Zabeli. Po izlasku na slobodu, upisuje istoriju umetnosti i postaje najmlađi član ULUS-a. Vinaver ga je nazivao "novim Gojom". Poginuo je 10. aprila 1954, ispavši iz voza.

DRUGO VAŽNO IME je Leonid Šejka, sin Trofima Vasiljeviča, ruskog oficira, topografa carske vojske, i Katarine Zisić, iz valjevske cincarske porodice Zisijadis. Studirao je Arhitektonski fakultet u Beogradu, sa Predragom Ristićem (Peđa Isus), Vladom Veličkovićem, Milićem od Mačve... Od osamnaeste godine ušao je u svet slikarstva i astronomije. Bio je jedan od prvih umetnika performansa i enformela, naslikao je neke od prvih hiperrealističkih slika u svetu... Jedan je od osnivača i teoretičara grupe "Medijala" (1957). I on je 1966. završio u zatvoru, zbog "neprijateljske delatnosti".

Legendarna je njegova umetnička i emotivna veza sa Olgom Oljom Ivanjicki, kćerkom Vasilija Vasiljenka Ivanjickog, stručnjaka za balistiku, i Veronike Pjotrovske. Olja je završila vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti, ali se od samog početka bavila slikarstvom. Po završetku postdiplomskih studija, 1962. godine, dobila je stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD. Šezdesetih počinje prva da se bavi pop artom u Beogradu, a 1978. dobija Fulbrajtovu stipendiju. Tokom života imala je 99 samostalnih izložbi, a posthumno je održana stota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a